Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ
Ανθυγιεινά χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες

Ανακοίνωση της ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ με αφορμή τα εγκαίνια του Αστικού Κέντρου Υγείας

Η φιέστα των εγκαινίων του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) απ' τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, δεν μπορεί να κρύψει την άσχημη κατάσταση που βιώνει ο λαός των Ανατολικών Συνοικιών, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βύρωνα του ΚΚΕ.

Στα εγκαίνια (30/5/2005) ο πρωθυπουργός έταξε «λαγούς με πετραχήλια» σε 24ωρη βάση, την ώρα που η λαϊκή οικογένεια λόγω της σχεδόν παντελούς έλλειψης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αναγκάζεται να καταφεύγει και να ξαναπληρώνει στον ιδιωτικό τομέα γι' αυτές τις υπηρεσίες, όπου τις εξωθεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στο ΚΥΑΤ η ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ σημειώνει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού για πρωτοβάθμια περίθαλψη, και υπογραμμίζει: «Ενα ΚΥΑΤ πρέπει να είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, να συνδέεται με τις ανάγκες της οικογένειας, του παιδιού, της μητέρας. Να συνδέεται με τους τόπους δουλιάς, τους χώρους άθλησης, τα σχολεία. Να έχει επομένως και την αντίστοιχη στελέχωση σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό, όπως παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, οδοντίατρο, ψυχολόγο, γιατρό γενικής ιατρικής, γιατρό εργασίας, νοσηλευτικό προσωπικό, κτλ. Το Κέντρο Υγείας είναι αυτοτελής υγειονομική μονάδα, στα πλαίσια του ενιαίου συστήματος Υγείας, η οποία διασυνδέεται με το δευτεροβάθμιο (νοσοκομεία) και το τριτοβάθμιο επίπεδο (ειδικά κέντρα)».

Από τις ίδιες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στα εγκαίνια φαίνεται ότι αυτό το κέντρο θα λειτουργήσει για τα επείγοντα περιστατικά και για ορισμένες μόνο κατηγορίες πληθυσμού, σημειώνει η ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ, και υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση της ΠΦΥ, αλλά για δημιουργία ενός φίλτρου που θα αποτρέπει την πρόσβαση αυτών των κατηγοριών του πληθυσμού στα νοσοκομεία, στα οποία αναγκάζονται να καταφεύγουν ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δημόσια ΠΦΥ. «Η ίδια η στελέχωση αυτής της μονάδας, ένας μόνιμος γιατρός και οκτώ ειδικευόμενοι, αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, αλλά για κάποιο τύπο υγειονομικής μονάδας ανάμεσα σε σταθμό πρώτων βοηθειών και αποκεντρωμένο αγροτικό ιατρείο», τονίζει η ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ, και σημειώνει: «Η διατύπωση ότι αυτό το κέντρο εντάσσεται στο ΕΣΥ σημαίνει ότι εντάσσεται στο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας, με τις ανάλογες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι πρέπει και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημόσια εξέφρασε τη συναίνεσή του. Να βγάλουν συμπεράσματα και για τους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων στο Δήμο Βύρωνα, που στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική... Η διεκδίκηση και η κατάκτηση ενός αποκλειστικά Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας και συνολικά των εργατικών δικαιωμάτων απαιτεί τη λαϊκή συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Προϋποθέτει την ανάπτυξη της πάλης και την αλλαγή συσχετισμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ