Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τον τίμησαν οι Πόντιοι στη Γερμανία

Αρκετές δεκάδες Ελληνες του Βερολίνου είχαν τη χαρά να γνωρίσουν (27/11/99) τον διακεκριμένο, γνωστό και στην Ελλάδα αρχαιολόγο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, που ήρθε από τη Μόσχα στη γερμανική πρωτεύουσα προσκαλεσμένος του Συλλόγου Ποντίων του Βερολίνου. Μιλώντας ελληνικά, ο Β. Σαρηγιαννίδης (γεννημένος στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, στις 23 Σεπτέμβρη 1929) μίλησε για τις αρχαιολογικές εργασίες του στο Βόρειο Αφγανιστάν (Βακτριανή) στη δεκαετία του '70 και τις επίσης μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές στη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων στο Τουρκμενιστάν, στην έρημο Κάρα-Κουμ.

Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκε το ελληνικό ακροατήριο, όταν παρακολούθησε την προβολή διαφανειών με αντικείμενα από τους έξι τάφους που ανέσκαψε στο Αφγανιστάν: 20.000 χρυσά, ασημένια, ελεφαντοστέινα και χάλκινα κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, για τα οποία ο Μανόλης Ανδρόνικος, προλογίζοντας το βιβλίο του Β. Σαρηγιαννίδη «Βασιλικοί τάφοι στη Βακτριανή» (Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη, Αθήνα 1995), υπογράμμιζε ότι «ο πλούτος των ευρημάτων είναι συγκλονιστικός».

Για τον Σαρηγιαννίδη ο Μ. Ανδρόνικος γράφει στον ίδιο πρόλογο ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο Σοβιετικός συνάδελφος που έσκαβε εκεί (στο Αφγανιστάν) δεν ήταν άλλος από τον Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, έναν Ελληνα που είχε την ευκαιρία να ανασκάψει και να ανακαλύψει μερικούς από τους πλουσιότερους τάφους που ανέσκαψε ποτέ αρχαιολόγος.

Σημαντικότατες οι ανασκαφές και στο Τουρκμενιστάν, όπου ο Ελληνας αρχαιολόγος, επικεφαλής του σοβιετικού τότε συνεργείου, έφερε στο φως την ως τότε άγνωστη σε όλο τον κόσμο πόλη Μαργιανή. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε τα υπολείμματα μιας πόλης με μέγαρα και ναούς, κτισμένα κάτω από την ελληνική επιρροή, ενώ οι σφραγίδες που βρέθηκαν φέρνουν τα σημάδια της κρητομυκηναϊκής τέχνης.

Από τη βιογραφία του Β. Σ. αξίζει να αναφέρουμε τα εξής στοιχεία: Αποφοίτησε το 1954 από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ασίας στην Τασκένδη. Το 1955 μετατέθηκε στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1975 ανακηρύχτηκε δρ. της Ιστορικής Επιστήμης. Από το 1949 και ως σήμερα διενεργεί ανασκαφές στο Αφγανιστάν και Τουρκμενιστάν. Είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, ενώ το 1998 ανακηρύχτηκε «πρεσβευτής του Ελληνισμού».

Ενας ακροατής ρώτησε τι απέγιναν οι ανακαλυφθέντες θησαυροί και η απάντηση του Β. Σαρηγιαννίδη ήταν ότι « όσο υπήρχε το σοβιετικό καθεστώς τα ευρήματα υπήρχαν άθικτα, αλλά με την εγκαθίδρυση του αντιδραστικού καθεστώτος η τύχη τους είναι άγνωστη - πολλά "χάθηκαν",κλάπηκαν, πουλήθηκαν» κλπ.

Και όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος «ούτε η Ουνέσκο δείχνει ενδιαφέρον για την τύχη αυτού του θησαυρού».

Στην ερώτηση πώς μπορεί και συνεχίζει το έργο του, τώρα, χωρίς ρωσική βοήθεια, ο Σαρηγιαννίδης είπε ότι «πράγματι αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά εύχεται και ελπίζει να υποστηριχτεί από τις ελληνικές αρχές», όπως έγινε επί μία πενταετία ως το τέλος του 1999. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έρχεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ