Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Χαράτσια και δάνεια στις πλάτες των δημοτών

Ετσι πήγαινε η δημοτική αρχή προς το 2004, έτσι πάει και το 2005...(Φωτό από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο δημοτικό γυμναστήριο της πόλης)
Ετσι πήγαινε η δημοτική αρχή προς το 2004, έτσι πάει και το 2005...(Φωτό από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο δημοτικό γυμναστήριο της πόλης)
Ο υπέρογκος δανεισμός, που φθάνει σε σημείο υπερχρέωσης του Δήμου, τα ολοένα και αυξανόμενα τέλη και οι φόροι, σε συνδυασμό με την εκποίηση δημοτικής και δημόσιας περιουσίας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου. Ο δήμαρχος Γρ. Ζαφειρόπουλος - στηρίζεται από τη ΝΔ - εφαρμόζει πλήρως και την πολιτική της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι, τόσο στο δήμο, όσο και στα Νομικά του Πρόσωπα, οι οποίοι δουλεύουν είτε με συμβάσεις έργου, είτε ως ωρομίσθιοι.

Τα αποτελέσματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής φαίνονται καθημερινά, στην τσέπη του δημότη. Οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες πληρώνουν όλο και περισσότερα στο δήμο. Δεν είναι τυχαίο ότι εκατοντάδες καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διακανονισμό για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, συνεχίζοντας τις δραστηριότητες για την ενημέρωση των εργαζομένων όσον αφορά στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση, αύριο Δευτέρα 6 Ιούνη και ώρα 7.30 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο Χαλανδρίου (Μεσολογγίου 2).

Με το χέρι στην τσέπη

Τα κύρια έσοδα του Δήμου Χαλανδρίου προέρχονται από τους φόρους και τα τέλη που πληρώνει ο λαός της πόλης.

Συγκεκριμένα, και σε γενικό σύνολο εσόδων για το 2004 (μέχρι τέλος Οκτώβρη) 24,382 εκατ. ευρώ, τα 16,193 εκατ. ευρώ (ποσοστό 66,41%) προέρχονται από φόρους και τέλη προς τους δημότες και τα δάνεια του δήμου! Δάνεια, που θα κληθεί να πληρώσει ο ίδιος ο δημότης, είτε μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, είτε με την επιβολή χαρατσιού για κάθε υπηρεσία που του προσφέρεται.

Το συνολικό ύψος των δανείων - που σύναψαν οι διοικήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - αγγίζει το ποσό των 18,391 εκατ. ευρώ και οι δημότες θα τα πληρώνουν μέχρι και το 2019! Και όλα αυτά, τη στιγμή που η διοίκηση του δήμου αρνείται να διεκδικήσει τους πόρους που παράνομα παρακρατούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 1990 και για το Δήμο Χαλανδρίου φτάνουν τα 70,2 εκατ. ευρώ!

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι:

  • Η επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Πριν από τρία χρόνια, οι γονείς δεν πλήρωναν καθόλου για τους σταθμούς. Σήμερα, πληρώνουν 40 ευρώ για κάθε παιδί το μήνα, ασχέτως εισοδήματος!
  • Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού είναι 1,5% πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό για τα νοικοκυριά και 40% για τα καταστήματα, ακόμη και για τα μικρομάγαζα στις γειτονιές της πόλης.
  • Πάνω από 300 εμπορικά καταστήματα, στην πλειοψηφία τους στο εμπορικό κέντρο της πόλης του Χαλανδρίου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διακανονισμό για να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Επιπλέον, η διοίκηση του δήμου έχει προχωρήσει και σε εκχώρηση δημόσιων και δημοτικών χώρων σε ιδιώτες. Παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι η παραχώρηση κεντρικού αλσυλλίου της πόλης (πλατεία Δούρου) σε ιδιώτη για να φτιάξει καφετέρια.

Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Την ίδια στιγμή που γίνεται μια συνολική επίθεση στις εργασιακές σχέσεις από την κυβέρνηση - με τελευταίο παράδειγμα τον ΟΤΕ - η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου είναι πρωτοπόρα στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων εντός του δήμου, προωθώντας την εργασία με σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, συνολικά στο δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα, απασχολούνται 750 εργαζόμενοι. Από αυτούς, αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν μόνο για τους 420 που δουλεύουν στο δήμο, από τους οποίους οι 83 (ποσοστό 19,8%) εργάζονται είτε με 2μηνες ή 8μηνες συμβάσεις, είτε με μίσθωση έργου. Ωστόσο - σύμφωνα με πληροφορίες - το μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Δήμου. Εκεί, από τους 330 ένας μεγάλος αριθμός, εργάζεται με συμβάσεις έργου ή ως ωρομίσθιοι.

Χειραγώγηση της νεολαίας

Αντίστοιχη είναι η πολιτική της διοίκησης και στα ζητήματα νεολαίας. Προχωρά σε προγράμματα ...εθελοντών, συντηρώντας την τσάμπα εργασία που ξεκίνησε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, σε ένα από αυτά τα προγράμματα (που έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ανηλίκων), συμμετείχαν 50 εθελοντές, με την οικονομική συμμετοχή και της τράπεζας «ALPHA».

Στο ίδιο πλαίσιο, στηρίζει το λεγόμενο «Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου», το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Αμερικάνικης Πρεσβείας και λειτουργεί στο πλαίσιο της άμβλυνσης των αντιιμπεριαλιστικών συναισθημάτων του λαού. Παράλληλα, έχει υποβαθμίσει το «Αετοπούλειο» Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν παραγωγός πολιτισμού και παρείχε μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ