Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας»

Στο αγωνιστικό - διεκδικητικό πρόγραμμα που κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα και μοιράζεται καθημερινά στους χώρους δουλιάς για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» τονίζει πως «στόχος της συνεργασίας είναι να υπηρετήσουμε και να αγωνιστούμε πιο αποτελεσματικά για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοσιογραφικού κόσμου, για την ολόπλευρη δημοκρατική πληροφόρηση και ενημέρωση του λαού». Και προστίθεται, ανάμεσα στα άλλα:

«Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις "Δημοσιογραφική Συνεργασία", "Αριστερή Οχθη" και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι συγκροτήσαμε το συνδυασμό "ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ", πιστεύοντας ότι αυτό ανταποκρίνεται στις αγωνίες και την ανησυχία όλων μας για μια διαφορετική πορεία στο δημοσιογραφικό κλάδο. Για αλλαγή πλεύσης και αγωνιστικό προσανατολισμό στην ΕΣΗΕΑ, κόντρα στη συναίνεση, την αδράνεια και τη γραφειοκρατική λειτουργία στην οποία την έχουν καταδικάσει οι ηγεσίες του κρατικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, όλο και περισσότερο το δημοσιογραφικό επάγγελμα υποβαθμίζεται και απαξιώνεται, βουλιάζοντας στην αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει την ενημέρωση, με πρωτίστως κρατική και εργοδοτική ευθύνη. Η έντιμη ενημέρωση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε είδος εν ανεπαρκεία. Υπονομεύονται και καταπατούνται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενώ παραβιάζονται και αυτές ακόμα οι ανεπαρκείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Παράλληλα, πάρα πολλοί νέοι δημοσιογράφοι εξαναγκάζονται να εργάζονται χωρίς εργασιακά, επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε συνθήκες μαύρης εργασίας, είτε απλήρωτοι είτε αμειβόμενοι με το κομμάτι ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

...Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί, να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Παλεύουμε ενάντια στη διαπλοκή. Για να ισχύσουν τα ασυμβίβαστα με το δημοσιογραφικό επάγγελμα που δημιουργούν εξαρτήσεις (π.χ. Γραφεία Τύπου, σύμβουλοι υπουργών, δημόσιες σχέσεις κλπ.). Δε χαρίζουμε καμία δημοσιογραφική θέση εργασίας και δεν πρέπει να φοβόμαστε την πλήρη διαφάνεια που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χαμένης τιμής του επαγγέλματός μας.

Διεκδικούμε και επιδιώκουμε την αλλαγή των συσχετισμών στην Ενωση για να παλέψουμε πιο αποτελεσματικά για Συλλογικές Συμβάσεις που θα εφαρμόζονται στην πράξη και θα εξασφαλίζουν για όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και επαγγελματική αξιοπρέπεια. Μια δουλιά με ικανοποιητική αμοιβή που να καλύπτει τις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες ζωής (οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες) και της επαγγελματικής μας απασχόλησης. (Στην κατεύθυνση αυτή οι σύμβουλοι της "Μαχόμενης Δημοσιογραφίας" στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πάλεψαν ν' ανέβει ο πρώτος βασικός μισθός στα 1.300 ευρώ, ενώ βρέθηκαν δίπλα στους δημοσιογράφους, υπερασπίζοντας σε κάθε χώρο τα συμφέροντά τους, όπως π.χ. στην ΕΡΤ, το ΔΟΛ κλπ.).

Παράλληλα υπερασπιζόμαστε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τα Ταμεία μας που απειλούνται με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Αυτονόητο είναι πως (όχι μόνον υπερασπιζόμαστε τα έσοδα, τις συντάξεις και τις παροχές των Ταμείων μας) διεκδικούμε και τη βελτίωση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες μας».

Οσον αφορά στη σημερινή Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, στις θέσεις επισημαίνεται: «Ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, όπου κυριαρχούν οι παρατάξεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ("ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ", "ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ", "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ") με την τακτική και στάση τους έχουν επιβάλει τη γραφειοκρατική λειτουργία στην ΕΣΗΕΑ και μπλοκάρουν κάθε αγωνιστική προοπτική. Είναι οι ίδιες παρατάξεις που βουλιάζουν στην ανυπαρξία την ΠΟΕΣΥ, αρνούμενες να βγάλουν προεδρείο στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Σ' αυτή την κατάσταση, προστίθεται, συμβάλλει και το υπάρχον αναχρονιστικό, αντιδημοκρατικό καταστατικό, που εμποδίζει τη "ζωντανή", δημοκρατική λειτουργία της Ενωσης και αποτρέπει από τη συμμετοχή τα μέλη, ενώ κρατά "απ' έξω" εκατοντάδες νέους επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Η "ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ" αγωνίζεται για την τροποποίηση του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της λειτουργίας της και εξασφάλισης της συμμετοχής όλων των συναδέλφων στην Ενωση και τη δράση. Με μεταφορά της δράσης, και με ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων, στους εργασιακούς χώρους. Στην κατεύθυνση της δημιουργίας του Συνδικάτου Τύπου που αποτελεί τη μόνη προοπτική για τον κλάδο και όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζεται πως «οφείλουμε όλοι μαζί να δράσουμε. Να ανατρέψουμε, τώρα, τους συσχετισμούς στο ΔΣ υπέρ των αγωνιστικών δυνάμεων, ενισχύοντας αποφασιστικά το συνδυασμό. Η ψήφος στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ" είναι ψήφος για τα συλλογικά μας συμφέροντα. Ιδιαίτερη αξία έχει η ψήφος των νέων συναδέλφων, που καλούνται να στηρίξουν μαζικά το ψηφοδέλτιο της "Μαχόμενης Δημοσιογραφίας" που εκφράζει το διαφορετικό στην Ενωση και μπορεί να αποτελέσει το μοχλό για την υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων τους με τους κοινούς μας αγώνες μέσα και έξω από την Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ