Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Βασιλικότεροι του βασιλέως...

Με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη να δίνει τον τόνο και τον Γ. Παπανδρέου να τον καλύπτει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και σταθερά στον αντεργατικό της κατήφορο

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ριζική μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση του κράτους... είναι οι «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το συντονιστή του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, όπως τις παρουσίασε με συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ».

Ο πρώην γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας το «πολιτικό μήνυμα» του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι στόχος του κόμματος είναι οι «γενναίες μεταρρυθμίσεις» και «ανατροπές». Σ' ένα κρεσέντο άκρατου νεοφιλελευθερισμού και εκφράζοντας τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, απαίτησε από τη ΝΔ ακόμα περισσότερες «τομές». Εφτασε στο σημείο μάλιστα και ενώ η κυβέρνηση, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, να χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις της «παλαιάς κοπής»...

Τις τοποθετήσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, συνυπέγραψε και ο Γ. Παπανδρέου, προσφέροντας παράλληλα στην κυβέρνηση την απαραίτητη συναίνεση, για να συνεχίσει την αντεργατική και αντιλαϊκή της επίθεση. Ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με δηλώσεις του χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «κόμμα των μεταρρυθμίσεων» και αναφερόμενος ειδικότερα στα όσα είπε ο βουλευτής του κόμματός του τόνισε ότι «αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν χωρίς δογματισμούς» και πως είναι μια «γόνιμη συζήτηση», ενώ χτες πρόσθεσε ότι «η διαδικασία του εσωτερικού διαλόγου, είναι μια διαδικασία», ώστε «να αναδεικνύονται οι διαφορετικές απόψεις και να υπάρχει η τελική σύνθεση». Συγχρόνως και εντελώς υποκριτικά ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι «μεταρρυθμίσεις», γίνονται «πάντα με γνώμονα το συμφέρον του λαού».

Αρση της νομιμότητας, «αλλαγές» στα «όρια ηλικίας»...

Οι μεταρρυθμίσεις λοιπόν που γίνονται με γνώμονα τα «συμφέροντα του λαού», όπως τις διατύπωσε στο «Βήμα» ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, δείχνουν ξεκάθαρα τους στόχους των «σοσιαλιστών». Αναφερόμενος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία της διοίκησης του ΟΤΕ με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τόνισε: «Εγώ κρατάω στα θετικά την απόφαση για άρση της μονιμότητας στους νεοπροσληφθέντες του ΟΤΕ, κάτι που πρέπει κατά τη γνώμη μου να επεκταθεί και στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να εξυγιανθεί και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Η τοποθέτησή του αυτή ήρθε μόλις μια βδομάδα μετά το κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου, με ομιλία του στο Περιστέρι, προς στην κυβέρνηση να φέρει το θέμα της άρσης της μονιμότητας για συζήτηση.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δε στέκεται εκεί, διά στόματος του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, βάζει σαν πρωταρχικό στόχο την... επίλυση του Ασφαλιστικού. «Η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση υποσχόμενη αλλαγές στην οικονομία, αρνούμενη ωστόσο τη "μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων" δηλαδή την επίλυση του Ασφαλιστικού. Οταν στη συνέχεια αποφάσισε να ανοίξει - αποσπασματικά και πάλι - το θέμα, έθεσε όρους που ουσιαστικά καθιστούν οποιαδήποτε συζήτηση άνευ περιεχομένου».

«Αν δε συζητήσουμε τη χρηματοδότηση, την κεφαλαιοποιητική ή αναδιανεμητική κατεύθυνση του συστήματος, τα όρια ηλικίας, την αναρχία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τότε τι θα συζητήσουμε», αναρωτήθηκε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης! Ανάμεσα στο άλλα μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι για «να ενισχύουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος», πρέπει να «μειώσουμε ριζικά τις εισφορές»...

Μάλιστα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε ότι η «μείωση του κράτους», η «επίλυση του ασφαλιστικού» είναι «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», τις οποίες «η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη να δεχτεί, μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν ή φοβούνται να παραδεχτούν τα κόμματα και οι πολιτικοί».

Ενστερνιζόμενος την άποψη του Κ. Μητσοτάκη, ότι «αποτελεί εθνικό χρέος των δυο μεγάλων κομμάτων να αναζητήσουν σημεία στα οποία συμφωνούν», ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Εχουμε ανάγκη από μια νέα ισχυρή κοινωνική συμμαχία των πλέον δραστήριων και κινητικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας», για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμπνοια πίσω από τη δήθεν... διαφωνία

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, βρίσκουν σύμφωνα και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Α. Διαμαντοπούλου, η οποία εξάλλου πριν από έξι μήνες με δημόσιες τοποθετήσεις της είχε ζητήσει να «ανοίξει το Ασφαλιστικό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Β. Παπανδρέου, ειδικότερα για το θέμα της «άρσης της μονιμότητας».

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο «φιλικά» προσκείμενος Τύπος στο ΠΑΣΟΚ, άλλα και κάποια μέσα ενημέρωσης, επιχείρησαν να εμφανίσουν τη συνέντευξη του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, σαν πεδίο εσωκομματικής... τριβής στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Θ. Πάγκαλος, εκφραστής της «αντίθετης» άποψης δήλωσε στον «Antenna»: «Θεωρώ λάθος να κάνουμε προτάσεις πριν από την κυβέρνηση και για λογαριασμό της». Βέβαια, ο ίδιος πριν από ένα μήνα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, είχε εμφανιστεί υπέρμαχος της άρσης της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα...

Από την πλευρά του ο Ευαγ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «σύγχυση», υποστηρίζοντας ότι «μονιμότητα συνταγματικά κατοχυρωμένη υπάρχει μόνο στο στενό δημόσιο τομέα, για τους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς». Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπλήρωσε, «δεν υπάρχει μονιμότητα. Υπάρχουν συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από το Συνέδριο τον περασμένο Μάρτη, το ΠΑΣΟΚ, με ερωτηματολόγιο του ΙΣΤΑΜΕ, ζητούσε έγκριση των μελών και φίλων του για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, καλώντας τους να απαντήσουν αν «η γήρανση του πληθυσμού απαιτεί προσαρμογές στο ασφαλιστικό σύστημα» και αν πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ