Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Παμβαλκανικός διεθνιστικός λαϊκός αγώνας ενάντια σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Θα τους σταματήσουμε αν συγκρουστούμε μαζί τους, θα νικήσουμε αν τους ανατρέψουμε. Οι λαοί των Βαλκανίων και ο ελληνικός σ' ένα μόνο μπορούν να ελπίζουν. Να ενισχυθεί και να εξαπλωθεί ο παμβαλκανικός διεθνιστικός λαϊκός αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και αυτός ο αγώνας να διευρυνθεί με την πάλη κατά των βαλκανικών κυβερνήσεων που νομιμοποιούν με τις αποφάσεις τους την ιμπεριαλιστική επέμβαση, προσφέρουν τα εδάφη τους στη διέλευση ξένων στρατευμάτων, προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Παρά τις δυσκολίες, ο κόσμος που ζούμε μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.

Σίγουροι γι' αυτή την προοπτική, οι εκατοντάδες αγωνιστές της ειρήνης, από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία, αντάμωσαν το Σαββατοκύριακο στον Εβρο, και μέσα από τις διήμερες αντιιμπεριαλιστικές - φιλειρηνικές εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης, άνοιξαν το δρόμο για την κοινή και συντονισμένη δράση.

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία εργαζόμενος λαός και νεολαία από τις τρεις χώρες, πέρασε τα σύνορα, αντάμωσε στον Εβρο και ανέδειξε με τον πιο όμορφο και συλλογικό τρόπο πως η επίθεση που δέχονται είναι κοινή, τα συμφέροντα είναι κοινά, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας απέναντι στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και τα σχέδιά του για τη Βαλκανική.

Οι διήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Επιτροπή Ειρήνης Βουλγαρίας και το Συμβούλιο Ειρήνης Τουρκίας, ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου με την υποδοχή των Βούλγαρων και Τούρκων συναγωνιστών στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων αντίστοιχα. Το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος», όπου μίλησαν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης των τριών χωρών και του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης όπου κατέληξε η μεγαλειώδης πορεία που προηγήθηκε στο κέντρο της πόλης.

Στο Φάρο, χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα και ποιήματα του Γ. Ρίτσου, του Μπ. Μπόντεφ και του Ν. Χικμέτ. Ακολούθησε μουσική συναυλία με το τούρκικο συγκροτήματα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» και τους καλλιτέχνες Σούλα Κυρατζόγλου - Ζαχαρία Τίλιο και Γαβρήλο Κοκώνα.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κρεωνά. Πολύμορφα στήριξαν τις εκδηλώσεις φορείς της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικοί και πολιτιστικοί φορείς, εργατικά σωματεία, από ολόκληρη της Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ