Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Νέα προβλήματα στη διαδικασία επικύρωσης;

«Παγώνει» τη διαδικασία επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος» η Βρετανία, από κοντά και η Δανία

Δύο λογικές φαίνεται να επικρατούν στις χώρες της ΕΕ, μετά τα δύο «ΟΧΙ» στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας για το «ευρωσύνταγμα». Από τη μια, Βρετανία και Δανία θεωρούν πως πρέπει να παγώσουν οι διαδικασίες επικύρωσης μέχρι να δουν την κατάληξη της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενώ, από την άλλη, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, αλλά και Ελλάδα, επιθυμούν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία επικύρωσης όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί από κάθε κράτος - μέλος πριν τα «ατυχή» δημοψηφίσματα.

Ετσι, η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου τη Δευτέρα στο Λονδίνο, απλώς επιβεβαίωσε την αναμενόμενη αναβολή του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο... Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, τα αποτελέσματα του γαλλικού και του ολλανδικού δημοψηφίσματος πρέπει να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης-17ης Ιούνη και με «αυτό το δεδομένο, δεν υπάρχει νόημα να προχωρήσουμε σε αυτό το σημείο». Εσπευσε να προσθέσει πάντως ότι το «πάγωμα» του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δε σημαίνει ότι το Λονδίνο πιστεύει πως το «ευρωσύνταγμα» είναι «νεκρό».

Σε αντίθεση με την Αγγλία, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη Συνταγματική Συνθήκη και κάλεσαν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν τη διαδικασία επικύρωσης.

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι η Βρετανία αναλαμβάνει από 1ης Ιούλη την προεδρία της ΕΕ και ο Τόνι Μπλερ καλείται πλέον να «σώσει την Ευρώπη» όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι βρετανικοί «Times». Εξίσου ενδιαφέρουσα και η δήλωση του Βρετανού επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, ότι ο Τόνι Μπλερ μπορεί να μείνει τρία ακόμη χρόνια στην εξουσία για να βοηθήσει την ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση, διαδραματίζοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο: «Η αποστολή του Μπλερ είναι να βοηθήσει τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και τους πρωθυπουργούς να αντιληφθούν τι έχει συμβεί και να εργαστούν για την επίλυση της κρίσης».

Η Δανία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Δανίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε χτες στην Κοπεγχάγη ότι η διατήρηση του κυβερνητικού στόχου για το (δανικό) δημοψήφισμα επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποτελεί συνάρτηση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (συνόδου Κορυφής) της 16ης - 17ης Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση αυτή του Δανού πρωθυπουργού έγινε λίγο αφότου η βρετανική κυβέρνηση αποσαφήνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το δικό της δημοψήφισμα δε θα γίνει στο ορατό μέλλον.

«Συμφωνώ με τη βρετανική επίσημη άποψη ότι το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης δεν εξαρτάται από μία μόνη χώρα κράτος - μέλος», δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός. «Το δανικό δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη θα γίνει, πράγματι, την 27η Σεπτέμβρη (φέτος)» αφού, όμως, η δανική κυβέρνηση εξετάσει και εκτιμήσει «τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συνόδου Κορυφής)» της 16ης - 17ης Ιούνη στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο Δανός πρωθυπουργός.

Η Πολωνία, τώρα, ανακοίνωσε ότι δε θα επηρεαστεί από τη στάση της Βρετανίας και θα προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα», όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ανταμ Ρότφελντ. Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Πολωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά η κυβέρνηση θέλει να διενεργηθεί στις 9 Οκτώβρη, μαζί με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη στο Λουξεμβούργο στις 10 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ