Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα για την ειρήνη

Μεγάλη συγκέντρωση το μεσημέρι της Κυριακής στο Φάρο

«Οχι» στο ΝΑΤΟ, στο «ευρωσύνταγμα» και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι λαοί αντιστέκονται και παλεύουν να βάλουν φρένο στα σχέδια και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών. Οι λαοί δυναμώνουν τον αγώνα αποφασισμένοι να νικήσουν οικοδομώντας το δικό τους αύριο. Το μέλλον που οι λαοί θα κάνουν κουμάντο, θα αποφασίσουν για το μοντέλο ανάπτυξης, θα ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα, χωρίς προστάτες και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αυτή την απόφαση διαδήλωσαν με μια φωνή Βούλγαροι, Ελληνες και Τούρκοι, και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική - φιλειρηνική συγκέντρωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο Φάρο και σφράγισε τις διήμερες εκδηλώσεις στον Εβρο. Αυτή την απόφαση βροντοφώναξαν μέσα από συνθήματα, την τραγούδησαν, την παρουσίασαν μέσα από ποιήματα, μέσα από θεατρικά δρώμενα, ανεμίζοντας τα λάβαρα και τα πανό.

«Ολοι οι λαοί των Βαλκανίων, πρέπει να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα για την ειρήνη», είπε ο Ιβάν Πρεντόφ εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Βουλγαρίας. Και ξεκαθάρισε πως «αγώνας για την ειρήνη σημαίνει πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στον παγκόσμιο καπιταλισμό».

«Να είσαι ενάντια στον πόλεμο σημαίνει συγχρόνως να είσαι ενάντια στο σύστημα, το οποίο παράγει τον πόλεμο. Να είσαι ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση που συνεχίζεται μέσω της ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στην κεφαλαιοκρατία, η οποία παράγει τον ιμπεριαλισμό», είπε ο Εμίν Τσετίν, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης Τουρκίας. Και τόνισε πως «σήμερα η προσπάθεια για δυνάμωμα των αντιιμπεριαλιστικών και των αντικεφαλαιοκρατικών αγώνων είναι ένα επείγον καθήκον για όλες τις δυνάμεις ειρήνης, τους προοδευτικούς και τους πατριώτες. Σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η προώθηση αυτού του καθήκοντος βρίσκεται στα χέρια μας».

«Το μέλλον των Βαλκανίων και της Ευρώπης, συνδέεται αναπόσπαστα με το μέλλον του κινήματος σε κάθε κράτος - μέλος. Οσο δυναμώνει το αντιιμπεριαλιστικό, το αντικαπιταλιστικό κίνημα και θα φέρνει αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση και εξάπλωση του Παμβαλκανικού Διεθνιστικού αγώνα κατά των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τόσο θα αποδυναμώνονται αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», σημείωσε ο Νίκος Φακιρίδης, μιλώντας εκ μέρους των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και αναφερόμενος στην πάλη, στους στόχους και τις επιδιώξεις του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα, είπε: «Εμείς θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα η οποία συγκρούεται με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και ας έχει κόστος και θυσίες. Καλύτερα να θυσιαζόμαστε για μια Ελλάδα της ειρήνης, παρά για μια Ελλάδα η οποία συμμετέχει ενεργά σε ό,τι συμφέρει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το εμπάργκο και όλες τις άλλες επιλογές και όποιες μορφές και αν παίρνουν. Κι έχουμε πολλά ηρωικά παραδείγματα. Το Νίκο Μπελογιάννη, το Γρηγόρη Λαμπράκη, το Χαρίλαο Φλωράκη και τόσους άλλους, επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της ειρήνης, της δικαιοσύνης, κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ