Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
Ο εφιάλτης παραμένει ζωντανός

Στην επιφάνεια βγήκε και πάλι η υποβόσκουσα απειλή του απεμπλουτισμένου ουρανίου από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» γίνεται αναφορά σε τρεις θανάτους από καρκίνο Ελλήνων στρατιωτικών που μετείχαν στις πρώτες αποστολές στη Βοσνία το 1996.

Η πλέον πρόσφατη είναι η περίπτωση ενός 36 χρονου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που πέθανε τον προηγούμενο μήνα από λευχαιμία μετά από δύο χρόνια ασθένειας. Προηγήθηκε ο θάνατος ενός 40 χρονου λοχαγού και ενός υπαξιωματικού 32 χρόνων. Και οι τρεις συμμετείχαν σε ομάδα παρατηρητών που βρέθηκαν στην περιοχή αμέσως μετά από βομβαρδισμό με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Πάντως, οι επιπτώσεις από την έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο παρουσιάζονται μετά την παρέλευση 5-7 χρόνων από την έκθεση. Να σημειωθεί ότι ανάλογοι θάνατοι έχουν καταγραφεί και σε άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, ενώ ο εφιάλτης καιροφυλακτεί καθώς ο χρόνος της επώασης συμπληρώνεται. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τηρείται σιγή για το όλο θέμα και ανεπίσημα επαναλαμβάνεται ο γνωστός ισχυρισμός ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο ο φόβος παραμένει, για αυτό ακριβώς δηλώνεται αρμοδίως ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του ελληνικού προσωπικού που υπηρετεί στις περιοχές αυτές. Βέβαια, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις περιοχές που υπέστησαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς αλλά και ευρύτερα, αφού μέσω ανέμου και υδάτων η ραδιενεργός ρύπανση μεταφέρθηκε και εκτός συνόρων της πρώην Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ