Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόωρα τα περί έναρξης νέας διαδικασίας

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρο και αβέβαιο να γίνεται λόγος για έναρξη νέας διαδικασίας στο Κυπριακό και για τους όρους κάτω από τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι καθημερινώς αναλίσκεται στην προσπάθεια «για δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που να παρέχει λογική ελπίδα για μια συμφωνημένη λύση που θα εγκρίνει ο λαός, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, διαιτησίες και επιβολές από ξένους, αλλά και χωρίς ατέρμονες και άκαρπες διαπραγματεύσεις». «Αθόρυβα, με συνέπεια και σωστούς σχεδιασμούς και στρατηγική έχουμε προωθήσει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης μιας νέας πρωτοβουλίας. Για το σκοπό αυτό η ελληνική κυπριακή πλευρά είχε χρήσιμες και εντατικές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο, το αποτέλεσμα των οποίων θα φανεί στο μέλλον», είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, που μιλούσε σε περιβαλλοντική εκδήλωση στην Πάφο.

Στο μεταξύ η Κυπριακή Κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αποδεικνύοντας αν πραγματικά επιθυμεί λύση του Κυπριακού, αποδεχόμενη ουσιαστικές αλλαγές επί του «σχεδίου Ανάν». Διαφορετικά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί επαναφορά του «σχεδίου» ως έχει.

Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις των Τούρκων για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στους Ελληνοκυπρίους, επειδή είπαν «όχι» στο «σχέδιο», ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία απομόνωση εκ μέρους της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, τόνισε, οφείλεται στην τουρκική κατοχή.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα επιδιώξουν στο ψήφισμα του επερχόμενου Συμβουλίου Ασφαλείας, για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, να υπάρχουν αναφορές με τις οποίες θα υποδηλώνεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές οντότητες, είπε ότι θα ήταν ιδιαίτερα παράξενο να στηριχτεί κάτι τέτοιο από οποιαδήποτε χώρα - μέλος του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ