Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλυψε πολιτικά την αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον ΚΝιτών

Πολιτική κάλυψη στην αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον δυο μελών της ΚΝΕ - προ μερικών εβδομάδων - στην Κέρκυρα παρείχε χτες ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου. Ο τελευταίος κατήγγειλε την πολιτική επιλογή του υπουργείου για ενθάρρυνση τέτοιων φαινομένων που υπονομεύουν τα πολιτικά, ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αστυνομική αυθαιρεσία, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι τα δυο μέλη της ΚΝΕ βρίσκονταν στις «στις 3 η ώρα σε μια περιοχή βεβαρημένη εγκληματικά», αναρωτώμενος «όταν μια περιοχή είναι βεβαρημένη, πού βρίσκεται το κακό να ελέγξει η αστυνομία κάποιον που στις 3 το πρωί περιπλανάται;». Παράλληλα εμμέσως παραδέχτηκε την πολιτική ενθάρρυνση των αστυνομικών οργάνων να ακολουθούν πρακτικές καταπάτησης στοιχειωδών δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα αν και είναι τελευταία στην εγκληματικότητα είναι πρώτη στην εγκληματοφοβία» οπότε «δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στον πολίτη»! Επίσης ο υφυπουργός υποστήριξε ότι τα δύο μέλη της ΚΝΕ αρνήθηκαν να δείξουν την ταυτότητά τους επικαλούμενος δηλώσεις των αστυνομικών οργάνων.

«Χάριν της αντιμετώπισης του κλίματος ανασφάλειας οδηγούμαστε σε αστυνομοκρατία. Αυτό δε συνάδει με τα ατομικά δικαιώματα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μέλη πολιτικής οργάνωσης» τόνισε ανταπαντώντας ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ακολουθεί μια πολιτική όπου «όλο το πνεύμα που αποπνέει είναι το πώς θα κάνουν τα αστυνομικά όργανα περισσότερες προσαγωγές». Μάλιστα σχολίασε τις σχετικές εγκυκλίους στι οποίες αναφέρεται ότι «στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός των συνδυασμένων δράσεων» λέγοντας ότι το μήνυμα είναι: «Κάντε περισσότερες προσαγωγές ακόμα και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις». Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος που έχουν οι αστυνομικοί» θυμίζοντας πως «ο συνήγορος του πολίτη λέει ότι γίνονται σοβαρότατες παραβιάσεις».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο περιστατικό δήλωσε στον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, «δεν είστε καλά ενημερωμένος», επισημαίνοντας του ότι «ζητήθηκε η ταυτότητα από δυο Κνίτες, επικεφαλής της οργάνωσης της ΚΝΕ» και παρότι «έδειξαν τις ταυτότητες, ζητούσαν τα αστυνομικά όργανα να τους πάνε στο τμήμα» και «επέμεναν να κάνουν προσαγωγή». «Αυτό λέγεται δικαίωμα των αστυνομικών ή λέγεται κατάχρησης;» αναρωτήθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος τονίζοντας πως το περιστατικό «θα πρέπει να διερευνηθεί κ. υπουργέ. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι η αστυνομία σε πολιτικά πρόσωπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ