Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Σε υψηλά επίπεδα οι δείκτες ασφυξίας

Σε επίπεδα απόγνωσης για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κινήθηκαν οι δείκτες ασφυξίας κατά το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1999, εξαιτίας της ακολουθούμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στο όνομα της ΟΝΕ. Αυτό αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αφορούν τα φέσια - ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές - και τις πτωχεύσεις - αιτήσεις και κηρυχθείσες- του Νοέμβρη. Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους είναι δραματική, στην αγορά δεν υπάρχουν χρήματα για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφού οι καταναλωτές αδυνατούν, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, να αναθερμάνουν την αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών:

  • Στο διάστημα Γενάρης - Νοέμβρης 1999 τα «φέσια», δηλαδή οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές, έφτασαν στα 308,6 δισ. δρχ. Από αυτά τα 77,6 δισ. αντιστοιχούν σε απλήρωτες συναλλαγματικές και τα υπόλοιπα 231 δισ. δρχ. σε ακάλυπτες επιταγές. Μόνο μέσα στο Νοέμβρη οι ακάλυπτες επιταγές αντιστοιχούσαν στο ποσό των 9,8 δισ. δρχ. και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε 23 δισ. δρχ., συνολικά δηλαδή σε 32,8 δισ. δρχ.
  • Οι επιχειρήσεις που ξεπέρασαν τα όρια της απόγνωσης κηρύσσοντας πτώχευση ή εντάχθηκαν στην επίσημη διαδικασία πτώχευσης, υποβάλλοντας αίτηση, ήταν στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2.594, αριθμός που αναλογεί σε 10 περίπου επιχειρήσεις την ημέρα κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, 1.964 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση και για 630 κηρύχτηκε πτώχευση. Μόνο κατά το Νοέμβρη οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν σχετική αίτηση για πτώχευση ήταν 166, ενώ κηρύχτηκαν 42 πτωχεύσεις. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες, αφού δεν ακολουθούν όλες την επίσημη διαδικασία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ