Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΠΕ
Επιμένει στα αντεργατικά μέτρα

Ούτε βήμα πίσω από τα αντεργατικά της σχέδια δεν έχει κάνει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), παρά τον ελιγμό που επιχείρησε με τη δήθεν απόσυρση των κατάπτυστων προτάσεών της, ύστερα από την άμεση αντίδραση των εργαζομένων. Μέτρα με τα οποία στοχεύει στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Διαχωρίζει σε νέους και παλιούς, εγκαινιάζει το «θεσμό» των ατομικών συμβάσεων εργασίας, καταργεί ουσιαστικά το 38ωρο στη βάρδια και το χρονοεπίδομα, καθηλώνει και προοπτικά καταργεί όλα τα επιδόματα, προετοιμάζοντας παράλληλα το ξήλωμα της ΣΣΕ.

Σε συνάντηση που είχε προχτές η εταιρία με τη διοίκηση του σωματείου αξίωσε προκλητικά να υπογραφεί πρωτόκολλο συμφωνίας ότι θα συζητήσουν τα μέτρα από Σεπτέμβρη, με αντάλλαγμα να υπογράψει συλλογική σύμβαση με αυξήσεις ύψους 2,8%. Ξεκάθαρα διαμήνυσε ότι δεν έχει αποσυρθεί από τα μέτρα, επιμένοντας να τα βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το πρωτόκολλο δεν έγινε αποδεκτό. Η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όμως ξεκίνησε τη συνδιαλλαγή για τις αυξήσεις, ρίχνοντας τις διεκδικήσεις της στο 3,6% - όταν η ΓΣ των εργαζομένων έχει αποφασίσει 8% - ενώ σε όλους τους τόνους μέχρι και χτες διαμήνυε ότι η απόφαση για την 10ήμερη απεργία από τις 10 Ιούνη ισχύει κανονικά.

Στον αντίποδα, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΕΛΠΕ, οι οποίες από την αρχή είχαν καταγγείλει τον ελιγμό και είχαν προειδοποιήσει τους εργαζόμενους να μην εφησυχάσουν, ξεκαθάρισαν ότι δε δέχονται καμία υποχώρηση στις διεκδικήσεις που έχουν αποφασίσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και κάλεσαν τους συναδέλφους τους να οργανωθούν και να συμμετέχουν μαζικά στη 10ήμερη απεργία και στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων να διεκδικήσουν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με το πλαίσιο που έχει αποφασιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ