Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
«Μαγαζί»... για γάμους και βαφτίσια!

Νέο... «άθλο» ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κατήγαγε η κυβέρνηση, αυτή τη φορά στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας, το τουριστικό περίπτερο του οποίου παραχωρήθηκε σε ιδιώτες, οι οποίοι το λειτουργούν... για γάμους και βαφτίσια!

Σύμφωνα με καταγγελτική ανακοίνωση του Δήμου Μαντινείας, στις 12/11/2003 εκδόθηκε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία εγκρινόταν η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μαντινείας. Μεταξύ άλλων η απόφαση προέβλεπε την ανάδειξη του περιφραγμένου χώρου και τη μετατροπή του τουριστικού περιπτέρου του ΕΟΤ (σ.σ. το οποίο «πέρασε» στην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ») σε χώρο εξυπηρέτησης των επισκεπτών «μετά την παραχώρησή του στο Υπουργείο Πολιτισμού». Δηλαδή, το περίπτερο θα παραχωρούνταν στο ΥΠΠΟ για να το μετατρέψει σε πωλητήριο και γενικά χώρο υποστηρικτικής υποδομής του αρχαιολογικού χώρου. Η παραχώρηση από την ΕΤΑ ΑΕ στο ΥΠΠΟ έγινε με τον ν. 3207/2003. Συντάχθηκε μάλιστα και τεχνικό δελτίο για την ανάδειξη των αρχαίων, προϋπολογισμού 766.000 ευρώ, το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για «διαδικαστικούς λόγους» κατά το δήμο.

Το χειρότερο ήρθε με την απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ο οποίος, «παραχώρησε το τουριστικό περίπτερο της Μαντινείας για 20 (!) έτη στον "Μαντινειακό Σύνδεσμο" και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα! Επιπλέον ο Μαντινειακός Σύνδεσμος, ιδιωτικό σωματείο, έχει από την ίδια απόφαση το δικαίωμα να εκμισθώνει το Περίπτερο». «Με έκπληξη λοιπόν διαπιστώνουμε» συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο διαλαλεί ότι δεν υπάρχουν χρήματα, έχει την πολυτέλεια να "χαρίζει" σε ιδιώτες και Συλλόγους περιουσιακά στοιχεία και έσοδα χωρίς αντάλλαγμα. Προστίθεται ότι «το περίπτερο λειτουργεί σαν κέντρο διασκέδασης για γάμους και βαφτίσεις και μάλιστα χωρίς άδεια λειτουργίας».

Ο δήμος ζητά την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, την επαναφορά της χρήσης του Περιπτέρου στο ΥΠΠΟ και την ανάδειξη του πολιτισμού «και όχι των παρασιτικών ιδιωτικών συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ