Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» στις μεσημεριανές αρδεύσεις

Τη διακοπή λειτουργίας των αρδευτικών συστημάτων από τις 27 του Ιούνη μέχρι και τις 5 Αυγούστου, μεταξύ 11 το πρωί και 3 μετά το μεσημέρι, ζητά η κυβέρνηση από τους αγρότες με κοινή εγκύκλιο των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέτρο που προβάλλεται μαζί με άλλα επιμέρους, ώστε εάν συμβεί νέο «μπλακ άουτ» το καλοκαίρι η κυβέρνηση να μπορεί να ισχυριστεί ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την αποφυγή του. Στην εγκύκλιο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην οριακή κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και στο ότι το υπουργείου έχει λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα που μπορεί να ληφθούν»! Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δε χάνει την ευκαιρία να αναφερθεί σε συνοδευτική δήλωσή του και στις «χρόνιες παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».

Το γεγονός όμως είναι ότι η πολιτική απαξίωσης της παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ ήταν και είναι το κύριο ζητούμενο, αποδεκτό και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, ώστε να εξασφαλιστεί χώρος για την είσοδο ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με εξαιρετικά προνομιακούς όρους στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς. Τελευταίος ισχυρισμός της κυβέρνησης ήταν ότι δεν υπάρχει χρόνος για την κατασκευή των απαραίτητων μονάδων και συμπληρωματικά ότι το κόστος είναι απαγορευτικό μόνο και μόνο για να καλυφθούν λίγες ώρες αιχμής το καλοκαίρι.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι παρά την υποχρέωση των αγροτών να μη χρησιμοποιούν τις ώρες αιχμής τα αρδευτικά συστήματα, η ΔΕΗ καταγράφει επιβάρυνση του συστήματος από τέτοια χρήση, κυρίως στη Θεσσαλία, κατά 700 MW. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη γενική εντύπωση των ίδιων των αγροτών που εμπειρικά κρίνουν ότι οι περισσότεροι αρδεύουν τη γη τους το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ