Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Νέο κύμα απολύσεων σε μεγαλοβιομηχανίες

Μέσα σε μία ημέρα, και συγκεκριμένα στις 7 του Ιούνη, αναγγέλθηκαν από γνωστές μεγαλοβιομηχανίες της Γερμανίας επικείμενες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων ή η μετάθεση παραγωγικών κλάδων σε φθηνότερες χώρες.

Συγκεκριμένα η «Ζήμενς» («Siemens») ανακοίνωσε ότι πούλησε το τεχνολογικό τμήμα κατασκευής κινητών τηλεφώνων στο κοντσέρν «BenQ» της Ταϊβάν και ότι για τους 3.000 εργαζομένους στις επιχειρήσεις της στη Γερμανία «εγγυάται» εργασία έως τα μέσα του 2006, υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του ημερομισθίου.

Την ίδια μέρα το σουηδικό «μητρικό» κοντσέρν κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών AEG, «Ελεκτρολούξ» («Elektrolux»), δήλωσε ότι εξετάζεται το κλείσιμο του εργοστασίου της AEG στη Νυρεμβέργη, όπου απασχολούνται 1.700 άτομα.

Με το κλείσιμο του εργοστασίου όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν, ανακοινώθηκε. Μετά τις ομοειδείς μεγαλοεπιχειρήσεις, «Miele», και «Bosch - Siemens», η «Elektrolux» είναι το τρίτο κοντσέρν του κλάδου που πετάει χωρίς μεγάλες διαδικασίες τους εργαζομένους στο δρόμο.

Μεγάλες περικοπές ετοιμάζει και η αυτοκινητοβιομηχανία «Φολκσβάγκεν». Εως το 2008, αναφέρεται στο γερμανικό Τύπο, σκοπεύει να εξοικονομήσει μόνο με απολύσεις του προσωπικού της, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) δήλωσε στο μεταξύ ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ