Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Στον ανήφορο τα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Στο 3,1% ο μέσος πληθωρισμός το Μάη

Σε επίπεδα πολύ πάνω από τις αυξήσεις-ψίχουλα που πήραν οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις εδραιώνεται ο επίσημος πληθωρισμός. Αμεσο αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, που έρχονται αντιμέτωπα με τους μηχανισμούς, τη λειτουργία και ασυδοσία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για το Μάη του 2005 φτάνει στο 3,2% και σε μέσα επίπεδα δωδεκαμήνου σε 3,1%. Η ουσία βέβαια δε βρίσκεται στον επίσημο πληθωρισμό αλλά στο γεγονός ότι μια ευρεία γκάμα εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης συνεχίζει στον «ανήφορο», πολύ πάνω από τους μέσους στατιστικούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό ο «μέσος πληθωρισμός» αποδίδεται απόλυτα ξεκομμένος από την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να ξοδέψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι ανατιμήσεις στις δαπάνες στέγασης (νοίκια, δημοτικά τέλη, θέρμανση, ύδρευση, κ.ά.) φτάνουν στο 9,4%, ή τρεις φορές πάνω από τον πληθωρισμό, στην Υγεία 4,5%, στη ...«δωρεάν» εκπαίδευση 4,3%, κλπ.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ανατιμήσεις (σύγκριση Μάη 2005 με Μάη 2004) καταγράφονται και στα παρακάτω:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 38,5%
  • Δαπάνες αυτοκινήτου: 14,1%
  • Κουρεία-κομμωτήρια: 8,1%
  • Ιατρικές υπηρεσίες: 5,3%
  • Πακέτο διακοπών: 6%
  • Υδρευση-αποχέτευση: 5,5%
  • Δημοτικά τέλη: 5%
  • Νοίκια σπιτιών: 4,3%

Σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό του μήνα Ιούνη του 2005 επέρχονται και από τις ανατιμήσεις που επέβαλαν οι καπνοβιομήχανοι. Σε μέσα επίπεδα η αύξηση στις διάφορες μάρκες τσιγάρων φτάνει στο 3,7%. Ετσι, σύμφωνα με το γγ της ΕΣΥΕ, Μ. Κοντοπυράκη, η ανατίμηση του καπνού (1,3% το Μάη) θα έχει και συνέχεια στο μήνα Ιούνη. Ο κυβερνητικός παράγοντας εκτίμησε το μέσο πληθωρισμό του έτους στο επίπεδο του 3,3%, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της τιμής του πετρελαίου. Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας ανεβάζουν το μέσο πληθωρισμό του 2005 στα επίπεδα του 4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ