Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προεκλογικό κλίμα αλληλοκατηγοριών και αμφισβητήσεων

Μέσα σε κλίμα αλληλοκατηγοριών, αμφισβητήσεων και αμφιβολιών συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη - αν φυσικά πρόκειται να διεξαχθούν. Γιατί ως τώρα αμφισβητείται αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, θα αποφασίσει τη διάλυση της Μπούτεσταγκ, στην περίπτωση που την 1 Ιούλη ο καγκελάριος Σρέντερ - θέτοντας ζήτημα εμπιστοσύνης - καταψηφιστεί έστω και με πλειοψηφία μετρημένων στα δάχτυλα βουλευτών, που θα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ή τους συγκυβερνώντες Πράσινους.

Γι' αυτό το λόγο, αλλά επίσης επειδή, σύμφωνα με δημοσιευμένες δηλώσεις ηγετικών στελεχών του SPD, ανακοινώνονται λεπτομέρειες από τις έμπιστες συνομιλίες Κέλερ - Σρέντερ, σοσιαλδημοκρατικά στελέχη κατηγορούν τον πρόεδρο και το περιβάλλον του ότι παίρνουν πολιτικά «μονομερή θέση» υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Λούνβιγκ Στίγκλερ, δήλωσε: «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος περιβάλλεται από μία σκληρή ομάδα της (αντιπολιτευόμενης χριστιανοδημοκρατίας) CDU... Γι' αυτό είναι μεγάλη η ανησυχία ότι εκεί δημιουργείται ένα δεύτερο τμήμα της CDU. Ο Κέλερ ήταν πολύ καιρό στην Αμερική και δεν έχει φτάσει ακόμα στη γερμανική κοινωνία. «Πάντως ο ίδιος ο Σρέντερ ζήτησε να σταματήσει αυτή η κριτική. Στο μεταξύ πυκνώνουν οι δημοσιευόμενες δηλώσεις σοσιαλδημοκρατικών στελεχών και κατά του ίδιου του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου. Ετσι, εκπρόσωποι της «Κοινότητας Εργασίας για ζητήματα των εργαζομένων» (ΑΡΑ) προτείνουν να αναλάβει τη θέση του καγκελάριου ο πρόεδρος του SPD, Φραντζ Μιντεφέρινγκ, ενώ άλλοι της ίδιας ομάδας (ΑΡΑ, του SPD) δηλώνουν: Αν η ηγεσία δεν αλλάξει τίποτα στο πρόγραμμά της «δε χρειάζεται να συμμετάσχει στις εκλογές» ή να συζητείται «αν ο Σρέντερ είναι ακόμα το σωστό πρόσωπο». Η εφημερίδα του Σάαρ «Σκαρμπρόγκερ Τσάιτουνγκ» έγραψε ότι στην ηγεσία του SPD οι εκλογές θεωρούνται χαμένες και ότι η «διάθεση στις οργανώσεις του Σάαρ, του Βερολίνου και της Βάδης - Βιτεμβέργης βρίσκεται στο ναδίρ».

Η Αριστερά

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (9 Ιούνη) έγραψε σε πρωτοσέλιδο σχόλιο ότι τα δύο κόμματα, ΚΟΔΗΣΟ και ΒΑΣΓΚ, είχαν «έτοιμη την κολυμβήθρα» για την ονομασία την ίδια μέρα το βράδυ (9 Ιούνη) του κοινού εκλογικού ονόματός τους, που θα λέγεται «Εναλλακτική Εκλογή - ΚΟΔΗΣΟ» ή «Δημοκρατική Αριστερά - ΚΟΔΗΣΟ». Αλλά κι εδώ δεν είναι τόσο το όνομα, όσο το κοινό πρόγραμμα ή η ενδεχόμενη συγχώνευση, που αρκετά στελέχη και από τις δύο πλευρές έχουν αντιρρήσεις.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ