Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βάρος στην άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων

Την επαναφορά της έκθεσής του, με την οποία προτείνεται - ουσιαστικά - η άρση της «οικονομικής απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, αναμενόταν, χτες το βράδυ, να ζητήσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η έκθεση δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Σώματος εξέφρασαν αντίθεση για το περιεχόμενό της.

Μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στο Λευκό Οίκο, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε επίσης και η έκθεση την οποία παρουσίασε ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Οπως είπε, ζήτησε την υποστήριξη του Τζ. Μπους γι' αυτό το θέμα, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει μια απόφαση.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόσφατη επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, πρέσβη Μπακί Ιλκίν, προς τον Κ. Ανάν ήταν ενδεικτική των προθέσεων της Αγκυρας.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή σημειωνόταν πως «για να δοθεί τέρμα στην απάνθρωπη αυτή κατάσταση και να επανέλθει η φυσιολογική κατάσταση στις καθημερινές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, η Τουρκία καλεί όλα τα μέρη να άρουν ταυτόχρονα όλους τους περιορισμούς».

Οπως υποστηρίζεται, η τουρκική κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής αναβάθμισης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, που αφορά στην εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κίραν Πρέντεργκαστ, ενημέρωσε τον Κόφι Ανάν για τις συναντήσεις που είχε σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα. Ο Κ. Πρέντεργκαστ θα ενημερώσει, επίσης, στις 22 του Ιούνη τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του στην περιοχή.

Για βαρύ κλίμα μιλά ο αμερικανικός Τύπος

Το βαρύ κλίμα που επικράτησε στη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου Μπους με τον Ταγίπ Ερντογάν και την αποτυχία του Τούρκου πρωθυπουργού να εξασφαλίσει την ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ επιβεβαιώνει η σχετική αρθρογραφία στον αμερικανικό Τύπο.

Στις χτεσινές τους εκδόσεις τόσο η «Ουάσιγκτον Ποστ» όσο και η «Ουάσιγκτον Τάιμς» αναφέρουν ότι ο Τζ. Μπους απέρριψε το αίτημα του Τ. Ερντογάν για συνεργασία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις τουρκικές για την από κοινού αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, ενώ είναι εμφανές ότι άλλο ένα σημείο τριβής αποτελεί η διαφορετική προσέγγιση της Συρίας. Ο Τζ. Μπους περιορίστηκε να χαιρετίσει το ρόλο της Τουρκίας στο Αφγανιστάν και να την περιγράψει ως μοντέλο δημοκρατίας για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, αλλά δεν προέβη σε καμία αναφορά στο θέμα του Ιράκ, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ενόχληση που εξακολουθεί να επικρατεί στην κυβέρνησή του για την απόφαση της Αγκυρας να μην επιτρέψει τη διέλευση των αμερικανικών δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος το Μάρτη του 2003, όπως επίσης και για την αύξηση του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ