Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΝΑΤΟ-ρωσικός διάλογος

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργέι Ιβανόφ, πήρε στις 9 Ιούνη μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονταν τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, της εξασφάλισης της «ενεργητικής συνδρομής» των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, τα ζητήματα της αντιπυραυλικής άμυνας, του λεγόμενου «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», καθώς επίσης τρέχοντα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Σουδάν, στα Βαλκάνια και τα πρόσφατα γεγονότα στο Ουζμπεκιστάν.

Μέχρις στιγμής από μεριάς του Σ. Ιβανόφ έγινε γνωστό ότι υπάρχει «πρόοδος» στον τομέα της «ενεργητικής συνδρομής» των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, που δεν αποκλείεται να σφραγιστεί με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας και νέων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων. Από την άλλη, δυσκολίες συμφωνίας υπάρχουν σχετικά με τα ζητήματα της κοινής αντιπυραυλικής άμυνας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αφού φαίνεται πως το ΝΑΤΟ δεν έχει την προθυμία να «μοιραστεί» με τη Ρωσία ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη δική του «ομπρέλα» αντιπυραυλικής προστασίας. Τέλος, ο Σ. Ιβανόφ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην επιβολή στο Ουζμπεκιστάν διεθνούς έρευνας για τα αιματηρά γεγονότα στο Αντιντζάν, υποστηρίζοντας πως την έρευνα πρέπει να διεξάγουν τα αρμόδια όργανα του Ουζμπεκιστάν, χωρίς ξένη ανάμειξη.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ