Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κερδίζει έδαφος η πείνα

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ.--

Η πείνα θερίζει, ειδικά τα μικρά παιδιά, και οι συνεχείς έρευνες που δημοσιοποιούνται απλά αποκαλύπτουν το βάθος της τεράστιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ισως η οικονομική κρίση είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας, που σε συνδυασμό με τα έξοδα για τη στρατιωτική υπεροπλία των ΗΠΑ κάνουν το πιο εκρηκτικό κοκτέιλ...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου «Innocenti» της «Unicef», όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η πείνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου όλο και περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρό υποσιτισμό, με συνέπεια να πλήττεται η διανοητική τους ανάπτυξη και να εντείνεται η ευαισθησία τους σε ασθένειες. Μάλιστα, η πείνα, που πλήττει κυρίως τα παιδιά, παρουσιάζει αύξηση με γεωμετρική πρόοδο από το 2000.

Ειδικότερα, ο αριθμός των οικογενειών που υποσιτίζονται έχει ξαναρχίσει να αυξάνεται από το 2000, αντιπροσωπεύοντας το 11,2% των οικογενειών το 2003, έναντι 10,1% το 1999, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησαν προχτές οι ενώσεις, στη διάρκεια της «Εθνικής Ημέρας Συνειδητοποίησης της Υπαρξης Πείνας». Η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2006, προειδοποιεί ομάδα παιδιάτρων. Ο προϋπολογισμός που προτάθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους προβλέπει περικοπές σε αρκετά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ διατηρεί φοροαπαλλαγές για τις προνομιούχες τάξεις.

Ενα ακόμη στοιχείο, ίσως το πιο παράδοξο, είναι ότι τα κακά του υποσιτισμού δεν οφείλονται πάντα σε έλλειψη τροφής, αλλά και στην ποιότητα της διατροφής. Τα παιδιά μπορούν να πέφτουν για ύπνο χορτάτα, αλλά με τσιπς και αναψυκτικά. Η αγορά ποιοτικών προϊόντων στοιχίζει και σε ορισμένες συνοικίες είναι αδύνατο να βρεθούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακόμη και σε κονσέρβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ