Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΩΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Απλήρωτοι για τρεις μήνες είναι οι περίπου 150 εργαζόμενοι στη Θεσσαλική Εταιρία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης που έχει ξενώνες σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φάρσαλα και Τύρναβο. Τα προβλήματα των εργαζομένων έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο.

«Η εταιρία - επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - λειτουργούσε με προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων έληξε το 2004 και από τότε άρχισαν τα προβλήματα με τις πληρωμές των εργαζομένων παρότι η εταιρία καρπώθηκε μεγάλα ποσά από την ΕΕ και το κράτος. Τώρα όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται για τρεις μήνες απλήρωτοι, κάτω από άθλιες συνθήκες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς».

«Μάλιστα, οι αμοιβές των εργαζομένων είναι απαράδεκτα χαμηλές αφού πληρώνονται με βάση τη συλλογική σύμβαση του ιδιωτικού υπαλλήλου. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία που ασκεί η εταιρία σε βάρος τους, αφού μόλις διαμαρτυρηθούν ή επιδιώξουν να συνδικαλιστούν αμέσως απολύονται. Τον τελευταίο χρόνο έγιναν πάνω από δέκα απολύσεις», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ και τονίζει ότι στην ίδια ή παρόμοια κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι και στους υπόλοιπους ξενώνες που λειτουργούν πανελλαδικά με χρηματοδότηση από σχετικά προγράμματα.

«Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, που δεν προχώρησαν στη δημιουργία δημόσιων δομών σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο για την ψυχική υγεία και την αποκατάσταση ώστε να σταματήσουν να λυμαίνονται το χώρο οι διάφοροι ιδιώτες», υπογραμμίζει ο Τ. Τσιόγκας.

Και καταλήγοντας ρωτάει τους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στο ΘΕΨΥΠΑ, αλλά και στους υπόλοιπους ξενώνες που λειτουργούν πανελλαδικά, να προστατευτούν όλα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, να απαγορευτούν οι απολύσεις και να πληρώνονται με βάση τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ