Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αμεση κλιμάκωση του αγώνα

Ολοκληρώνεται σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Την ανάγκη κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων και του συντονισμού της δράσης τους με το σύνολο των εργαζομένων, ανέδειξε η σύσκεψη που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου - με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων - χτες, και ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι βρίσκονταν στην τρίτη συνεχόμενη μέρα απεργίας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, αντιδρώντας στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση Απεργιακής Επιτροπής με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορες τράπεζες, η μαζική παρουσία όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη και όχι μόνο, στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ με στόχο να βάλουν επιτακτικά το αίτημα για άμεση κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου με το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων αλλά και το αίτημα για πανελλαδική πανεργατική απεργία εντός του Ιούνη. Ακόμα αποφασίστηκε η συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στις 16 Ιούνη και η συνέχιση του αγώνα μέσα από την ανάπτυξη πολύμορφων δραστηριοτήτων στους χώρους δουλιάς (γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις κ.ά.).

Πλούσια συζήτηση έγινε για τον προσανατολισμό του αγώνα. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενότητας των εργαζομένων ως προς τη μορφή αλλά και ως προς το περιεχόμενο που θα πρέπει, όχι να εκτονώνει και να αμβλύνει τις αντιδράσεις, αλλά να αναδεικνύει και να έρχεται σε σύγκρουση με τις αιτίες και τους αίτιους που γεννούν και θρέφουν τα προβλήματα των εργαζομένων, δηλαδή την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε όλα τα επίπεδα. Πολιτική που στόχο έχει τη διαρκή συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση τις απεργιακές κινητοποιήσεις, να βάλουν στο περιθώριο τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση) - που στρώνει το έδαφος για την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης ζητώντας την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ - και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες και έρχονται σε σύγκρουση με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της. Αιτήματα όπως δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών) με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, εργοδότες και κράτος να πληρώνουν για την Κοινωνική Ασφάλιση. Παράλληλα, η ΕΣΑΚ, προτείνει σαν γραμμή αντίστασης σήμερα για το ασφαλιστικό του κλάδου, ένα ενιαίο ταμείο κύριας και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπάλληλους, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις μαζί με εργαζόμενους έδωσαν και πάλι τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας με επιτυχία καθώς από νωρίς το πρωί βρέθηκαν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας. Η μάχη περιφρούρησης συνεχίζεται ακόμα πιο δυνατά και σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ