Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αμερικανόπνευστη οργάνωση και πρόσδεση

Η στροφή των μεγάλων Οργανισμών Δημόσιας Υγείας προς αντίστοιχες δομές με το αμερικανικό σύστημα ήταν ο κοινός τόπος χτεσινής ημερίδας του ΚΕΕΛ

Η στροφή προς την αμερικανοποίηση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας (αφορά υπηρεσίες για τον έλεγχο π.χ. των νερών, του περιβάλλοντος κλπ.) επιβεβαιώθηκε χτες στην εκδήλωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) με θέμα: «Η Δημόσια Υγεία στην αρχή του 21ου αιώνα».

Αλλωστε μια τέτοια στροφή προς τα αμερικάνικα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα προαλείφεται και με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που κατατέθηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προβλέπει τη μετατροπή του ΚΕΕΛ σε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο «αναλαμβάνει νέες και αυξημένες αρμοδιότητες στο χώρο της Δημόσιας Υγείας (πρόληψη χρόνιων μη λοιμωδών νοσημάτων, περιβαλλοντολογική υγιεινή, ένταξη Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, του οποίου το ΚΕΕΛΠΝΟ αναλαμβάνει την αρμοδιότητα, ευθύνη και ανάπτυξη, αξιολόγηση των υπηρεσιών Υγείας) ώστε με τη νέα του οργάνωση να ανταποκρίνεται στο πρότυπο λειτουργίας αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού όπως το CDC στις ΗΠΑ ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση. Το CDC (Κέντρο για τον έλεγχο των ασθενειών και την πρόληψη) είναι Ομοσπονδιακό Γραφείο για την προστασία της Υγείας στις ΗΠΑ, «παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την ενίσχυση των πολιτικών αποφάσεων και την προώθηση της Υγείας μέσα από τη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς Υγείας», όπως αναφέρεται στο site του CDC.

Εξάλλου στην ημερίδα, μεταξύ των άλλων συμμετείχαν ο πρώην Γενικός Διευθυντής του CDC Jeffrey Koplan που κάλεσε το ΚΕΕΛ να γίνει μέλος του διεθνούς οργανισμού για τα Ινστιτούτα Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ενώσει τις γνώσεις και την εμπειρία των επιστημόνων του με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, για την καλύτερη αντιμετώπιση νέων μολυσματικών νοσημάτων. Επίσης παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου (ΕCDC) Denis Coulombier, που επεσήμανε ότι ο νέος νόμος για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη και ανοίγει το δρόμο για μια καρποφόρα συνεργασία με το ΕCDC.

Μιλώντας στην ημερίδα ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη «στροφή των μεγάλων Οργανισμών Δημόσιας Υγείας προς αντίστοιχες δομές με το Αμερικανικό CDC με πρόσφατο παράδειγμα τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων» τονίζοντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου θα είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς και ενδεχομένως, μακράς διαδικασίας. Απαιτούνται πόροι, συστράτευση επιστημονικών και κοινωνικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι δυνατόν να συσκοτίσουν ή και να καθυστερήσουν την πορεία αυτή. Σας διαβεβαιώνω ότι εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας το έργο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας».

30 νέες μολυσματικές ασθένειες

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία απ' τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση της Υγείας» καθώς οι ειδικοί που συμμετείχαν ανέφεραν ότι μέσα στα τελευταία 30 χρόνια παρουσιάστηκαν 30 νέες μολυσματικές ασθένειες.

Χαρακτηριστικά τονίστηκε: «Μια νέα μολυσματική ασθένεια, με αιτίες που δεν είναι πάντοτε γνωστές, απειλεί κάθε χρόνο τον πλανήτη. Οι σοβαρές συνέπειές της, που συχνά δεν μπορούν να αποφευχθούν, επηρεάζουν εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη τη γη, προκαλώντας από θνησιμότητα μέχρι απώλεια ωρών εργασίας και τεράστιο οικονομικό κόστος για τα συστήματα Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ