Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμμένει στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Αρνήθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος να «παγώσει» τη μονομερή απόφασή του, με την οποία μεθοδεύεται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στη συνάντηση φορέων που πραγματοποιήθηκε χτες προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων. Σημειώνεται ότι στο τέλος του καλοκαιριού, μετά από πιέσεις της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης προς τη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, ψηφίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων για τους χειμερινούς μήνες, που όριζε ότι την Κυριακή τα καταστήματα είναι κλειστά.

Μέσα σ' ένα μήνα ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος με απόφασή του ανατρέπει την ομόφωνη απόφαση του ΝΣ και ανάβει το «πράσινο φως» για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αν και γνώριζε την αντίθετη άποψη που είχαν για το θέμα αυτό οι αρμόδιοι φορείς, όπως το ΕΚΘ, τα Σωματεία, οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Η απόφαση του νομάρχη για την κυριακάτικη αργία αναφέρεται στο VIRGIN και τα σούπερ μάρκετ εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνάντηση η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σ. Καλαντίδου μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, μετά από πίεση των πολυεθνικών του χώρου, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πρώτα στις τουριστικές περιοχές και στη συνέχεια η εξάπλωσή της σ' όλη τη χώρα. Επίσης για μια ακόμη φορά έγινε λόγος για την υπολειτουργία των Επιθεωρήσεων Εργασίας και την κάλυψη που παρέχεται με τον τρόπο αυτό στα πολυεθνικά καταστήματα που παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ζητά να ορίζονται αυστηρά οι τουριστικές περιοχές της χώρας και στη συνέχεια να επιτρέπεται σ' αυτές η λειτουργία μόνο των τουριστικών καταστημάτων την Κυριακή και με το ωράριο που ισχύει πανελλαδικά. Ομως διασαφηνίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ανοχή στη λειτουργία των καταστημάτων των μικρομεσαίων στις αγροτοτουριστικές περιοχές.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ στη συνάντηση κλήθηκαν δήμαρχοι του νομού προκειμένου να στηρίξουν την άποψη του νομάρχη, αυτοί στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν το πρόβλημα της μεγάλης ανεργίας και την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττουν τις περιοχές τους.

Τέλος στην πρόταση του γραμματέα του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδη να «παγώσει» η απόφαση της Νομαρχίας για το ωράριο, ο Κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι αυτή δε θα αλλάξει μέχρι τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού κάνουν τις προτάσεις τους για το ωράριο. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η απόφαση του Νομάρχη θα ισχύει επ' αόριστον, σχολίασαν τα μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, ενώ ανήγγειλαν κινητοποιήσεις για την κατάργηση μιας ρύθμισης, που όπως τόνισαν εξυπηρετεί απόλυτα τα πολυεθνικά καταστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ