Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Περασμένες μου αγάπες...

Στον Μ. Χιώτη αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική αδεία», του «902 Αριστερά στα FM»
Στον Μ. Χιώτη αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική αδεία», του «902 Αριστερά στα FM»

Στον Μανώλη Χιώτη θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Το όνομά του είναι ταυτισμένο με τη δεξιοτεχνία στο μπουζούκι, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη του οργάνου, οριστικοποιώντας την προσθήκη τέταρτης χορδής και συμβάλλοντας, έτσι, με καθοριστικό τρόπο, στη δημιουργία του νέου ήχου. Ηταν μια αλλαγή που «χώρισε» τους εκτελεστές του οργάνου σε «τρίχορδους» και «τετράχορδους», αλλά και μια αλλαγή - σημάδι γενικότερων μεταβολών στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού.

Ο Μανώλης Χιώτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920, όπου είχε πάει η μόνιμα εγκαταστημένη στο Ναύπλιο οικογένειά του. Από πολύ μικρός πήρε μαθήματα στην κιθάρα, το μπουζούκι και το ούτι από τον Γιώργο Λώλο. Το 1935 η οικογένειά του ξαναγύρισε στο Ναύπλιο και ο Μανώλης άρχισε να εργάζεται ως μουσικός. Το 1936 ήρθε στην Αθήνα και έκανε την πρώτη του εμφάνιση δίπλα στον Στράτο Παγιουμτζή, ενώ στα τέλη του 1936 εμφανίζεται ως επαγγελματίας. Παιδάκι ακόμα, ο μαθητής του Στεφανάκη Σπιτάμπελου, Μανώλης Χιώτης, υπέγραψε συμβόλαιο στην «Columbia», ως «διευθύνον πρίμο όργανο» και για πολλά χρόνια ήταν ο βασικός εκτελεστής της εταιρίας.

Το 1937 φωνογράφησε το πρώτο του τραγούδι, «Το χρήμα δεν το λογαριάζω», ενώ η καριέρα του εκτινάσσεται απότομα το 1946 με τη δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού του «Ο Πασατέμπος», όπου εκεί καινοτομεί με το τετράχορδο μπουζούκι και ιδιαίτερα με τα κουρδίσματά του, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρία του Γιώργου Ζαμπέτα, τετράχορδα μπουζούκια υπήρχαν και προπολεμικά, με διαφορετικά κουρδίσματα όμως από εκείνα του Χιώτη.

Ο Μανώλης Χιώτης, ένας αληθινός άρχοντας στο πάλκο, στις σχέσεις με τους μουσικούς του και τη ζωή, είχε παντρευτεί με την Ζωή Νάχη, την Μαίρη Λίντα και την Μπέμπα Κυριακίδου, ενώ το δίδυμο Χιώτης - Λίντα μαζί με εκείνο των Καζαντζίδη -Μαρινέλλας θα αποτελέσουν τα πιο δημοφιλή και εμπορικά ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού λίγο μετά τα μέσα του '50.

Ο προικισμένος και φωνητικά και άριστος στο σεγόντο, Μανώλης Χιώτης, θα υποστηρίξει και ως εκτελεστής, αλλά και ενορχηστρωτικά τα πρώτα μεγάλα βήματα του Μίκη Θεοδωράκη στο τραγούδι - «Επιτάφιος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Αρχιπέλαγος» - ενώ θα βάλει και τη σφραγίδα της αξεπέραστης τεχνικής του σε πολλές από τις λαϊκές συναυλίες του Μίκη.

Ως εκτελεστής συμμετείχε και σε ηχογραφήσεις άλλων συνθετών όπως των Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Κολοκοτρώνη, Μπιθικώτση, Χατζιδάκι, ενώ από τη θέση του μαέστρου της «Columbia» στις αρχές του '60 θα συμβάλει στην επανεκτέλεση κλασικών λαϊκών επιτυχιών.

Ο Μανώλης Χιώτης πήγε στις ΗΠΑ το 1964, επέστρεψε το 1968 και «έφυγε» με ραγισμένη καρδιά στις 20 Μάρτη 1970, σε ηλικία μόλις 50 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ