Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Κινδυνεύουν να δημευτούν οι περιουσίες τους

Χιλιάδες Ελληνες μετανάστες απειλούνται με εξοντωτικές ποινές , εξαιτίας των ανεύθυνων χειρισμών της Κτηματικής Τράπεζας και των ελληνικών κυβερνήσεων

Με εξοντωτικά πρόστιμα, ποινές φυλάκισης μέχρι και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, κινδυνεύουν χιλιάδες Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία και όλα αυτά με αποκλειστική ευθύνη της Κτηματικής Τράπεζας και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Για το παραπάνω ζήτημα, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Απ. Τασούλας.

Οπως τονίζεται στο κείμενο, η Κτηματική Τράπεζα πριν από 15 - 20 χρόνια και προκειμένου να προσελκύσει τις, σε συνάλλαγμα, οικονομίες των μεταναστών μας στη Δυτική Ευρώπη (ιδιαίτερα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας), ξεκίνησε διαφημιστική εκστρατεία για τα πλεονεκτήματα που θα είχαν, εάν κατέθεταν το συνάλλαγμα τους σ' αυτήν. Το δέλεαρ που πρόβαλε για την προσέλκυση καταθετών ήταν η μηδενική φορολογία για όσους κατέθεταν στην Κτηματική και άλλες ελληνικές τράπεζες.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος, «οι μετανάστες έχοντας εμπιστοσύνη στην Κτηματική Τράπεζα και κατ' επέκταση και στο ελληνικό κράτος, κατέθεσαν τις οικονομίες τους, μέσω της Dresdner Bank και άλλων τραπεζών, προκειμένου αυτές να καταλήξουν ως καταθέσεις στην Ελλάδα».

«Ολη, όμως, αυτή η διαφημιστική εκστρατεία - συνεχίζεται στο κείμενο της Ερώτησης - και πρακτική, ενείχε και το στοιχείο της απάτης, γιατί δεν έλεγε όλη την αλήθεια στους μετανάστες. Η Κτηματική Τράπεζα όφειλε να γνωρίζει ότι οι μετανάστες στην ΟΔΓ έχουν τη βασική φορολογική τους υποχρέωση για το παγκόσμιο εισόδημά τους σ' αυτήν. Από τη στιγμή που οι καταθέσεις τους στην Κτηματική Τράπεζα στην Ελλάδα τούς απέδιδαν τόκους, αυτοί αποτελούσαν φορολογικό εισόδημα Γερμανίας».

Οπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η σύμβαση με την ΟΔΓ έχει κυρωθεί με τον Αναγκαστικό Νόμο 52 του 1967, ο οποίος προβλέπει για τους τόκους ότι το κράτος «κατοικίας» του δικαιούχου των τόκων είναι αυτό που έχει το βασικό δικαίωμα φορολογίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΟΔΓ. Ετσι λοιπόν, σήμερα οι φορολογικές αρχές της Γερμανίας άρχισαν να καλούν χιλιάδες συμπατριώτες μας και να απαιτούν απ' αυτούς να καταβάλουν, όχι μόνο τους ανάλογους για όλα αυτά τα χρόνια φόρους, αλλά και πρόστιμα, που για τον καθένα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες μάρκα, ενώ, ταυτόχρονα, τους απειλούν με φυλάκιση και δήμευση των περιουσιών τους, αν δεν καταβάλουν τα υψηλότατα αυτά ποσά.

«Υστερα από όλα αυτά, γίνεται φανερό, τονίζεται, ότι οι οικονομίες των μεταναστών μας, που είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης σκληρής εργασίας και αιματηρής οικονομίας, που κατατέθηκαν στην Κτηματική Τράπεζα, πηγαίνουν υπέρ "γερμανικής πίστεως και πατρίδος". Και όλα αυτά, γιατί το ελληνικό κράτος, το οποίο βεβαίως έχει την ευθύνη του για την Κτηματική Τράπεζα, παρέλειψε να δώσει αυτήν τη μικρή, αλλά σημαντικότατη σε συνέπειες πληροφορία».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, «εάν προτίθενται και πότε να αποκαταστήσουν τα βαριά χρηματικά βάρη (φόροι, πρόστιμα κλπ.) που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται οι μετανάστες μας, δεδομένου ότι με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων εξαπατήθηκαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ