Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σε τροχιά πρόωρων εκλογών
  • Εγινε δεκτή η παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Μέσα
  • Υπηρεσιακός Πρόεδρος ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Εντουάρδο Ροδρίγες Βέλτζε
  • Εκλογές μέσα σε διάστημα 150 ημερών

Μια από τις πολλές συγκεντρώσεις των ανθρακωρύχων

Associated Press

Μια από τις πολλές συγκεντρώσεις των ανθρακωρύχων
ΛΑ ΠΑΣ.--

Τον τρίτο κατά σειρά Πρόεδρο σε μόλις μια διετία έχει από χτες η Βολιβία. Νέος Πρόεδρος, ο 49χρονος πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Εδουάρδο Ροντρίγκες. Ονομα που είχε προταθεί ως έσχατη λύση εκ μέρους του λαϊκού κινήματος, με μοναδικό σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ετσι, τρόπον τινά επιλύεται προς το παρόν η πολιτική κρίση...

Χρειάστηκαν μόλις δύο λεπτά, για να συνεδριάσει το Κογκρέσο στις 10.50 το βράδυ της Πέμπτης, στη Σούκρε, με το αίμα του Χουάν Κάρλος Κόρο Μαϊτά, του ανθρακωρύχου που έχασε τη ζωή του το μεσημέρι από σφαίρα στρατιώτη, να βάφει ανεξίτηλα αυτή η συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Ορμάντο Βάκα Ντίες, υπό ασφυκτικές πιέσεις, από όλες τις πλευρές εξαναγκάστηκε να αφήσει κατά μέρος τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να αντικαταστήσει τον Κάρλος Μέσα στην προεδρία της χώρας, όπως, εξάλλου, προέβλεπε και το Σύνταγμα. Ακόμη και ο στρατός είχε προειδοποιήσει...

Ετσι στο παλαιό ανάκτορο της Σούκρε, όπου το 1825 έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος της απελευθερωμένης από τον αποικιακό ισπανικό ζυγό Βολιβίας, ο Ορμάντο Βάκα Ντίες διάβασε τις δύο μοναδικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί: Αποδοχή της παραίτησης Κάρλος Μέσα και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Μάριο Κόσο, παραιτούνται του δικαιώματος της διαδοχής στην προεδρία. Η πρώτη έγινε δεκτή ομοφώνως και η δεύτερη κατά πλειοψηφία.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ροντρίγκες δήλωσε ότι θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο για μόλις 150 ημέρες, ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβρη του 2003 άρχισε να διογκώνεται η κοινωνική αναταραχή, εξαιτίας της φτώχειας, της οικονομικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της απόγνωσης του κόσμου που είδε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις να αθετούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για εθνικοποίηση της βιομηχανίας φυσικού αερίου, που αποτελεί την κύρια πηγή προσόδων της χώρας από το εξωτερικό, και αναδιανομή του πλούτου.

Η κυβέρνηση θέλησε να διατηρήσει την ενεργειακή βιομηχανία στα χέρια των πολυεθνικών εταιριών και συνέχισε την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω λιμανιών της Χιλής, ιστορικά αντίπαλο της Βολιβίας, κάτι που υποδαύλισε περισσότερο την αναταραχή.

Η επόμενη κυβέρνηση, του Κάρλος Μέσα, αρκέστηκε να εξαγγείλει επιβολή φορολογίας 50% στα κέρδη των ξένων εταιριών, χωρίς ποτέ να μπορέσει να υλοποιήσει την πρόταση λόγω συνεχών προσκομμάτων που προέβαλλε η Βουλή. Την ίδια ώρα, οι ανατολικές επαρχίες, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τα οποία διαθέτουν περισσότερο αναπτυγμένη γεωργία, ζητούν να τους παραχωρηθεί αυτονομία, ώστε να μη μοιράζονται με την υπόλοιπη χώρα το εισόδημά τους.

Ανακοίνωση του ΚΚ Βολιβίας

«Πρέπει να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του σημερινού ολιγαρχικού συστήματος», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚ Βολιβίας (CPB), αναφερόμενο στις σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα. Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της ανακοίνωσης:

Η παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Μέσα «Κάθε άλλο παρά έλυσε» το πολιτικό πρόβλημα στη Βολιβία, τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ ο «φιλόδοξος» Ορμάντο Βάκα Ντίες, είναι ένας από τους «εκπροσώπους της ολιγαρχικής κάστας» και ανήκει σε ένα κόμμα, το οποίο έχει χάσει την πολιτική του ισχύ «λόγω της διαφθοράς και του τυχοδιωκτισμού του».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογράμμισε επίσης ότι: «Το Κογκρέσο, όταν θα συνέλθει για να κηρύξει γενικές εκλογές, θα πρέπει να παύσει πλήρως όλες τις λειτουργίες του, αφού περάσει ένα νόμο με τον οποίο θα προβαίνει σε αληθινή εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματα του βολιβιανού κράτους πάνω σε αυτούς τους πόρους. Αυτό είναι το πρακτικό, οικονομικό και νομικό θέμα που οδήγησε στην κινητοποίηση του λαού της Βολιβίας, σε ολόκληρη την πατρίδα μας, και πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του».

Και η ανακοίνωση συνέχισε: «Το ΚΚ Βολιβίας (CPB) καλεί τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, το λαό, τους νέους, τα επαναστατικά και πατριωτικά κόμματα να δώσουν τη μάχη ενωμένα, να θέσουν και να δουν από κοινού τις απαιτήσεις, τους στόχους και τους τρόπους πάλης, αποφεύγοντας ακραίες θέσεις και απορρίπτοντας τη διείσδυση από στοιχεία τα οποία, με μια φαινομενικά επαναστατική φρασεολογία, εκτρέπουν αυτό τον κοινωνικό αγώνα σε ένα αδιέξοδο, κάτι που μπορεί να σημαίνει μια οπισθοδρόμηση των εθνικών και λαϊκών απαιτήσεων. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να εξελιχθούν ανεύθυνες ενέργειες και να γίνουν τρελές διακηρύξεις, που οδηγούν την αποξένωση της βάσης και την απώλεια της υποστήριξης στο λαϊκό κίνημα».

Το ΚΚ Βολιβίας επισημαίνει ακόμη ότι «η αντιδραστική δεξιά οργάνωσε ένοπλες ομάδες ένοπλης δράσης και άρχισε βίαιες επιθέσεις εναντίον των λαϊκών οργανώσεων στη Σάντα Κρους». Και τονίζει ότι «είναι επείγουσα ανάγκη η κεντρική κυβέρνηση, εντός των νόμιμων πλαισίων, να λάβει τα μέτρα που χρειάζονται για να ελεγχθούν αυτές οι συμμορίες αντιδραστικής βίας». Ταυτόχρονα, προσθέτει, «πρέπει να ληφθούν μέτρα από τις λαϊκές δυνάμεις που διαδηλώνουν... ώστε να διατηρηθεί η πειθαρχία, να αποφευχθούν ενέργειες που βλάπτουν το ίδιο το κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ