Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναπόφευκτη η νέα βλάβη

Μια νέα πολύωρη διακοπή ρεύματος στη Μόσχα, παρόμοια με αυτή που έγινε στις 25 Μάη, είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας «Μοσενέργο», που ευθύνεται για την ηλεκτροδότηση της Μόσχας. Οπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, το σύστημα τροφοδότησης της Μόσχας με ηλεκτρική ενέργεια λειτουργεί πλέον στα όρια των δυνατοτήτων του και η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται.

Οπως υποστηρίζει στις 10/6 η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα» μια ολόκληρη σειρά των υποσταθμών της Μόσχας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ήδη τώρα απειλούνται με αποσύνδεση από την τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια οι μεγάλες οικοδομές.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι υποσταθμοί που κατασκευάστηκαν ακόμα στα πρώτα σοβιετικά χρόνια των πεντάχρονων πλάνων της μαζικής ηλεκτροδότησης της χώρας, δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ορμητικά αυξημένες ανάγκες της ρωσικής μεγαλούπολης.

Οπως δήλωσε ο Ναούμ Σάντλερ, διευθυντής της εταιρίας «Μοσενεργκοπροέκτ», μιας θυγατρικής εταιρίας της «Μοσενέργο», τα 2/3 των ενεργών δικτύων της Μόσχας είναι παραφορτωμένα και βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Χρειάζεται η άμεση ανασυγκρότηση κι ο εκσυγχρονισμός τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας «Μοσενέργο», Νέστορ Σερεμπριάνικοφ: «Για την πρωτεύουσα είναι απαραίτητες οι δυνάμεις μερικών ατομικών σταθμών από την περιφέρεια, καθώς και επιπλέον υδροηλεκτρικών σταθμών και μεγάλων ηλεκτρικών σταθμών. Αλλά αυτή η δουλιά έπρεπε να ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς, χάθηκαν το λιγότερο 15 χρόνια».

Να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στη Μόσχα, το 70% των νοσοκομείων δεν είχε τη δυνατότητα να αναπληρώσει με εφεδρικές δυνατότητες τη διακοπή του ρεύματος. Συνολικά η ζημιά που προκλήθηκε εκείνη τη μέρα στο κράτος και σε ιδιώτες από την πολύωρη βλάβη υπολογίζεται σε 1,7 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Την ώρα που η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα από τις πιο κερδοφόρες στη χώρα, προσφέροντας τεράστια κέρδη στους μεγαλομετόχους της, το δίκτυο ηλεκτροδότησης όλης της χώρας έχει παλιώσει σε μεγάλο βαθμό, αφού στα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού δεν έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρησή του.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ