Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες «χαμηλών τόνων»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν, χτες, όλους τους μουσουλμάνους κάτω των 45 χρόνων, εκτός από τους κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τους Ισραηλινούς Αραβες, να εισέλθουν στην Πλατεία των Τεμένων για να συμμετάσχουν στην παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Η απαγόρευση, που, επισήμως, τέθηκε σε ισχύ «για λόγους ασφαλείας», διατήρησε τεταμένη την κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών, και προκάλεσε την αντίδραση και της ιορδανικής ηγεσίας, που είναι τυπικά υπεύθυνη για τη διαχείριση του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ.

Την ίδια ώρα, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος τραυματιζόταν σοβαρά από Ισραηλινούς στρατιώτες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κοντά στον εποικισμό Μοράγκ, της Λωρίδας της Γάζας. Αλλοι 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν μονάδα ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού διέκοψε γαμήλια τελετή, κοντά στην Τουλκαρέμ, «επειδή αναζητούσε έναν Παλαιστίνιο που έβαλε εναντίον τους». Επεισόδια, επίσης, σημειώθηκαν, και χτες, κοντά στη Ραμάλα ανάμεσα σε Παλαιστινίους, ξένους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες σε διαδήλωση κατά της ανέγερσης του τείχους.

Οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα και σε πολιτικό επίπεδο. Ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Ναμπίλ Σάαθ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υποσκάπτει με τις προκλήσεις του την εκεχειρία». Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανταπάντησαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αντιμετωπίζει «τους τρομοκράτες».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, χτες, δείχνει ότι μειώνεται το ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κυμαίνεται στο 53%, ενώ το Φλεβάρη ήταν 69%. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, και ο αρμόδιος Παλαιστίνιος υπουργός, Μουχάμαντ Ντάχλαν, συναντήθηκαν για το συντονισμό της επιχείρησης αποχώρησης, ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών (Σιν Μπετ) Αβι Ντίχτερ, προειδοποιούσε ότι οι έποικοι πιθανώς θα χρησιμοποιήσουν ακραία βία.

Τέλος, χτες, η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» δημοσίευσε πληροφορίες με βάση τις οποίες ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εισηγήθηκαν στον Αριέλ Σαρόν την απελευθέρωση του, καταδικασμένου σε 5άκις ισόβια κάθειρξη, ηγέτη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούτι. Υποστηρίζουν ότι «θα αποβεί σε όφελος του Ισραήλ, αφού θα ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της «Φατάχ»». Η πρόταση φέρεται να απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Σαρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ