Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Φαγούρα» για το Γκουαντανάμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεύτερες σκέψεις, μάλλον προϊόν καταναγκασμού, φαίνεται ότι κατατρέχουν την αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας της σφοδρότητας των αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των κρουσμάτων βεβήλωσης του Κορανίου στο Γκουαντανάμο. Συνεχώς πληθαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι φωνές που ζητούν να κλείσουν οι διαβόητες φυλακές, όπου κρατούνται 540 «ξένοι μαχητές»... ύποπτοι για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

«Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στην επίτευξη του στόχου μας. Και ο στόχος μας είναι η προστασία της Αμερικής. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε κάποιους ελεύθερους, οι οποίοι θα επανέλθουν για να μας κάνουν ζημιά. Εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις και αυτό το κάνουμε πάντα» δήλωσε ένας μάλλον ενοχλημένος Τζορτζ Ου. Μπους, ενώ κατά το βρετανικό BBC η κυρίαρχη μέχρι στιγμής σκέψη είναι η αποστολή τους «στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να φυλακιστούν εκεί».

Πάντως η πολεμική στις ΗΠΑ έχει ανάψει. Η εφημερίδα «New York Times» ξεκίνησε πρώτη χορό ζητώντας μάλιστα την κατάργηση των φυλακών, ένα αίτημα που στήριξε και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν: «Οι φυλακές έχουν γίνει όργανο προπαγάνδας αυτών που στρατολογούν σε όλον τον κόσμο τρομοκράτες. Η ύπαρξη του Γκουαντανάμο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων Αμερικανών από ό,τι εάν δεν το είχαμε».

Λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την παρέμβαση του Αμερικανού πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος μιλώντας σε διάσκεψη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε επίσης την κατάργηση του στρατοπέδου.

Ο πιο φανατικός υποστηρικτής της διατήρησης των διαβόητων φυλακών, δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος φέρει και την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας τους. Ο Ράμσφελντ θεωρεί ζωτικής σημασίας για την προστασία της Αμερικής τη διατήρηση του στρατοπέδου. «Οι πληροφορίες που έχουμε αποσπάσει από τους κρατούμενους στο Γκουαντανάμο μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών πολιτών της χώρας μας ή άλλων χωρών. Και γι' αυτό είμαστε απόλυτα βέβαιοι», επιμένει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ