Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν μπορεί να κερδίζουν οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο μαζί

Στην ΠΥΡΚΑΛ περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος

«Τούτος ο χώρος μπορεί να ζήσει και πρέπει να ζήσει. Αλλά η γενική πολιτική τον βάζει σε κίνδυνο. Αυτό πάρτε το χαμπάρι. Μπορεί για λόγους σκοπιμότητας να σας έχουν εδώ για κάποια χρόνια να σας πληρώνουν, άλλο τμήμα να λειτουργεί και άλλο όχι. Πρέπει όμως να δείτε τη συνολική πορεία των πραγμάτων. Και η συνολική πορεία των πραγμάτων πρέπει να σας φέρει με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν σε αρκετά πράγματα διαφωνείτε μαζί μας. Τουλάχιστον είμαστε γνήσια αντιπολίτευση, αυθεντική, έντιμη και καθαρή. Ξέρετε τι λέμε, ξέρετε πού μπορείτε να διαφωνείτε με εμάς και πού μπορείτε να συμφωνήσετε. Δεν κοροϊδεύουμε.

Το λαϊκό κίνημα τώρα πρέπει να ξεκινήσει την καινούρια πορεία του. Οσο γίνεται πιο έγκαιρα. Ερχονται τρομοκρατικά μέτρα, πρωτοφανή θα έλεγα. Ακούστε μας, λέμε την αλήθεια. Οι άλλοι έχουν συμφέρον να σας την κρύψουν».

Τα παραπάνω τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, κατά τη χτεσινή περιοδεία στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμα ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και πολλά στελέχη από την Κομματική Οργάνωση της ΠΥΡΚΑΛ.

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σωματείων του χώρου. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της ΠΥΡΚΑΛ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της παραγωγής, αλλά και του προσωπικού, καθώς οι θέσεις εργασίας που μένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων δεν αναπληρώνονται. Η Αλ. Παπαρήγα είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΥΡΚΑΛ.

«Να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές»

Κατάμεστη από εργάτες της ΠΥΡΚΑΛ η αίθουσα στο χώρο των βαφείων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα
Κατάμεστη από εργάτες της ΠΥΡΚΑΛ η αίθουσα στο χώρο των βαφείων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα
Μιλώντας λίγο αργότερα στους εργαζόμενους η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι σ' αυτήν την περίοδο της γενικευμένης επίθεσης «εμείς, περισσότερο μαχητικά, θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο να οργανώσει τη στρατηγική αντεπίθεσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Και, δεύτερον, παλεύουμε για τη συμπαράταξη και συμμαχία με το ΚΚΕ - όσο γίνεται περισσότερο και στο πολιτικό επίπεδο και στο μαζικό - των ομάδων της εργατικής τάξης που ακόμα δεν έχουν πειστεί να γίνουν κομμουνιστές».

Εξήγησε ότι «όταν λέμε γενική γραμμή, δεν εννοούμε γενικά συνθήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εξής πράγμα: Εργασιακές σχέσεις, συνθήκες δουλιάς, ωράριο εργασίας, σταθερή δουλιά, μισθοί, Παιδεία, Υγεία, λαϊκή στέγη, ελεύθεροι χώροι, αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Βεβαίως και η μη συμμετοχή στους πολέμους. Αν θέλετε, ένα ενιαίο πακέτο θέσεων και προτάσεων που βελτιώνουν τη ζωή του εργαζόμενου. Επιδιώκουμε να ανακοπεί ο κατήφορος. Γιατί θα υπάρχει κατήφορος που δεν τον έχουμε ακόμα γνωρίσει, και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην πορεία».

Συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Ολα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι κάπως αντιστάθηκαν, αλλά αυτή η αντίσταση δεν έδωσε τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Διότι δεν ήταν μαζική, δεν ήταν οργανωμένη και γιατί καθοδηγήθηκε σε ένα μεγάλο μέρος από συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες όταν αντιληφθούν ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, μπαίνουν μπροστά για να μινιμάρουν τον αγώνα και να εξασφαλίσουν μια ανάλαφρη πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση».

«Ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος»

Από την περιοδεία στους χώρους του εργοστασίου
Από την περιοδεία στους χώρους του εργοστασίου
Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος. Αλλά δυστυχώς πολλές φορές οι εργαζόμενοι κερδίζουν ένα ψίχουλο και αντί να το πάρουν και να αντεπιτεθούν, ξανασκέφτονται αν το ψίχουλο τους το έδωσε η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι έγκλημα, ιδιαίτερα όταν το διαπράττουν εργάτες.

Εμείς σας καλούμε σε μια συνολική πρόταση, που περιλαμβάνει το τι πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και τι πρέπει να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, σ' αυτή τη βάση. Δεν μπορεί να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο μαζί. Οσο κερδίζει το κεφάλαιο τόσο θα χάνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό πρέπει να αγγίξει όλα τα θέματα. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτες για να υπάρξει ένα μαζικό ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή πραγματικότητα «ξεπεράστηκε η φάση που οι εργαζόμενοι πίεζαν την εργοδοσία και την κυβέρνηση και κάτι έπαιρναν. Σήμερα οι εργαζόμενοι πρέπει να απειλήσουν τους πάντες ότι ξεκινάνε αγώνα, όχι στα λόγια αλλά με προοπτική ανατροπής. Με όρους ρήξης θα πετύχεις σήμερα κάποια μερικά αποτελέσματα και αύριο με μεγαλύτερη δύναμη θα πετύχεις ακόμα πιο ουσιαστικά. Αυτή είναι η θέση μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ