Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Αντιδραστική η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που τέθηκε προς έγκριση κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ, καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Κατήγγειλε δε την προσπάθεια αυτή, σαν επιχείρηση μετατροπής του ΟΗΕ σε οργανισμό συγκάλυψης και υποστήριξης της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης στην επεξήγηση ψήφου του, είπε χαρακτηριστικά:

«Το ψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εντάσσεται στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για αντιδραστική αναθεώρηση των καταστατικών αρχών του, με στόχο να καταγραφεί και να "νομιμοποιηθεί" η προσωρινή ιμπεριαλιστική κυριαρχία ως "Διεθνές Δίκαιο".

Το ψήφισμα καθώς και οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής αποκαλύπτουν τη συμπόρευση ΕΕ - ΗΠΑ κατά των λαών και την προσπάθεια θωράκισης και με το μανδύα του ΟΗΕ της επιθετικής και βάρβαρης πολιτικής τους.

Μεταξύ των άλλων, θέλουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της επέμβασης, του προληπτικού πολέμου στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της εξαγωγής της δημοκρατίας, ώστε να χτυπηθούν οι χώρες και τα λαϊκά κινήματα που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και δεν επιλέγουν τον καπιταλισμό σαν κοινωνικό σύστημα.

Οι καθ' υπαγόρευση των ΗΠΑ προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, οι προτεινόμενες θέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ επιδιώκουν να χτίσουν έναν παγκόσμιο μηχανισμό αποτελούμενο από τον ΟΗΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΠΟΕ, ΔΤ, G8 κλπ.) για να εδραιωθεί η κυριαρχία του κεφαλαίου. Ωστόσο, οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους οξύνονται και ταυτόχρονα δυναμώνει η πάλη των λαών.

Ο ΟΗΕ δεν πάσχει από μέτρα εκδημοκρατισμού. Αυτό που απαιτείται είναι η ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για διεθνείς σχέσεις που θα βασίζονται στην ισοτιμία των κρατών και την ειρήνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να βάλουμε εμπόδια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2013-06-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από όλο τον κόσμο (2010-06-02 00:00:00.0)
Ριζική διαφωνία με το κοινό ψήφισμα όλων των ομάδων για τον ΟΗΕ (2005-10-02 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ο ΟΗΕ (2005-09-30 00:00:00.0)
Πιέσεις και εκβιασμοί (2004-09-18 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό (2000-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ