Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η ψήφος των Πειραιωτών στο ΚΚΕ «έπιασε τόπο»

Παρουσιάστηκε χτες η πλούσια δράση των βουλευτών Πειραιά του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν επισκεφτεί τη μεγάλη πλειοψηφία των εργασιακών χώρων και έχουν βρεθεί σ' όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των κατοίκων του Πειραιά και των γύρω δήμων
Οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν επισκεφτεί τη μεγάλη πλειοψηφία των εργασιακών χώρων και έχουν βρεθεί σ' όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των κατοίκων του Πειραιά και των γύρω δήμων
Ο πλούσιος απολογισμός της δράσης των βουλευτών του ΚΚΕ στην Α΄ και Β΄ Περιφέρεια του Πειραιά, της Ελπίδας Παντελάκη και του Γιάννη Πατσιλινάκου, δεκαπέντε μήνες μετά τις εκλογές, παρουσιάστηκε χτες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση του Πειραιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης. Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σε αυτή την πρωτοβουλία, του δημόσιου απολογισμού, ξεπέρασε τα αναμενόμενα, καθώς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι περισσότερων από 30 συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της πόλης, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προέκυψε ότι η ψήφος των Πειραιωτών στο ΚΚΕ «έπιασε τόπο».

Με πάνω από εκατό Επίκαιρες Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, Ερωτήσεις και Αναφορές, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στον Πειραιά, έφεραν στη Βουλή τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της εργατούπολης του Πειραιά, ενώ, ταυτόχρονα με τις απαντήσεις που πήραν από την πλευρά των εκπροσώπων της κυβέρνησης, βοήθησαν τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα για την αντιλαϊκή πολιτική, της κυβέρνησης της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ανοιχτή στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Εργάτη τον εργάτη

Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΠ. Ο ομιλητής επισήμανε ότι «οι βουλευτές μας βρίσκονται μπροστά στους αγώνες και όλες τις κινητοποιήσεις, σταθερά, έχουν επισκεφτεί τη μεγάλη πλειοψηφία των εργασιακών χώρων στο Πειραιά, έχουν βρεθεί σε όλους τους δήμους και τις γειτονιές».

Τόνισε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος δίνουν τη μάχη για την αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής, να ενημερωθεί ο κάθε εργαζόμενος ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε εναλλασσόμενους ρόλους, ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ που μαζί έχουν διαμορφώσει, υπηρετώντας τα στρατηγικά συμφέροντα τους πλουτοκρατίας». Αναφέρθηκε στη «νέα καταιγίδα μέτρων» που προωθούνται και τόνισε ότι «το Κόμμα μας με τη συμβολή και των βουλευτών του επιδιώκει να δυναμώσει η απάντηση του λαού μας στην αντιλαϊκή πολιτική με στόχους και αιτήματα που υπηρετούν τις ανάγκες και τα δικαιώματα της λαϊκής - εργατικής οικογένειας. Παράλληλα, εντείνοντας τη δράση του πολιτικά - ιδεολογικά βάζει στην εργατική τάξη και τη νεολαία το δίλημμα: ΄Η θα συνεχιστεί η σημερινή πορεία που ωφελεί τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστές, ή θα μπούμε σε αλλαγή δρόμου για ανάπτυξη προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Ολα τα προβλήματα στην ημερήσια διάταξη

Από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ενδεικτικά μόνο για τον Πειραιά, κατατέθηκαν στη Βουλή:

- Δεκαοχτώ παρεμβάσεις για προβλήματα περιβάλλοντος - καταπάτησης χώρων.

- Δεκατέσσερις παρεμβάσεις για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα Ναυπηγεία.

- Εννέα για προβλήματα των νησιών.

- Οχτώ για προβλήματα ναυτεργατών.

- Εφτά για συνταξιουχικά αιτήματα.

- Εξι για διεκδικήσεις εργαζομένων σε άλλους κλάδους.

- Από πέντε για προβλήματα σχολείων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

- Από τέσσερις για αιτήματα αυτοαπασχολούμενων, την κατάσταση των νοσοκομείων και των εργαζομένων στην υγεία, για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και για αιτήματα αθλητικών σωματείων.

- Τρεις για αιτήματα εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και

- Από δύο για ζητήματα πολιτισμού και για αιτήματα συμβασιούχων.

Οι λύσεις στους συντονισμένους αγώνες

Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, και αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς τόνισε πως «είναι μια ξεχασμένη πόλη. Η Ζώνη και η ναυπηγοεπισκευή κρατήθηκε με αγώνες των εργαζομένων και έστω και συρρικνωμένη αντιστάθηκε στην ανεργία, που στον Πειραιά ξεπερνάει το 20%. Η Ψυττάλεια είναι ένα έργο που ξεκίνησε μετά από αγώνες των κατοίκων και σήμερα πνίγει όλη την περιοχή η λυματολάσπη που έχει συγκεντρωθεί. Η παραλιακή λεωφόρος του Πειραιά κατασκευάζεται εδώ και 19 χρόνια και ενώ είχαμε δεσμεύσεις πως μέχρι το περασμένο Πάσχα θα είχε ολοκληρωθεί, δεν έπεσαν ούτε δέκα φτυαριές. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το λαϊκό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις».

Στην τοποθέτησή της η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά, υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών βουλευτών στο Κοινοβούλιο δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να δουν ποιος είναι με ποιον.

Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις, κατήγγειλε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της οποίας συνέπεια είναι και η επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στους λιμενεργάτες προκειμένου να παραδώσει το λιμάνι στους ιδιώτες «καθαρό» από εργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική σε βάρος του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος της περιοχής του Πειραιά, καθώς το «θυσιάζει» στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματιών. Επίσης επισήμανε την έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών του Αργοσαρωνικού και άλλα. «Δεν μπορούμε - τόνισε - να συμβιβαστούμε με αυτή την πολιτική. Εχουμε ευθύνη να ταχθούμε απέναντι στο δρόμο του κεφαλαίου».

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Πόρου Σπύρος Σπυρίδων και ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους των φορέων.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο δήμαρχος Υδρας Κώστας Αναστόπουλος, η Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων της ευρύτερης περιοχής και των επαγγελματοβιοτεχνών. Εκπρόσωποι πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων, Συλλόγων Εκπαιδευτικών, Συνταξιούχων και άλλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολογισμός δράσης των κομμουνιστών βουλευτών (2005-05-22 00:00:00.0)
Εκδήλωση της ΚΟ Πειραιά (2005-05-19 00:00:00.0)
Μπορεί να θρέψει τριπλάσιο κόσμο (2005-02-24 00:00:00.0)
Μέτωπο προάσπισης της δημόσιας υγείας (2000-12-14 00:00:00.0)
Για αρχή απέκλεισαν το λιμάνι (1999-07-06 00:00:00.0)
Πλούσιος απολογισμός (1998-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ