Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωταγωνιστές στο δικομματικό θέατρο

Οι ομιλίες των Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Α. Αλαβάνου

Eurokinissi

Να φανούν αντάξιοι των ρόλων του δικομματικού θεάτρου που ξεκίνησε χτες στη Βουλή, προσπάθησαν τόσο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Κοινός τόπος ήταν τόσο οι φραστικές εξάρσεις όσο και η προσπάθεια να παρουσιαστούν ως εκφραστές των αναγκών και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός εστίασε την κριτική του κυρίως στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου στους χειρισμούς συγκεκριμένων θεμάτων από υπουργούς όπως η περίπτωση του ΛΑΦΚΑ ή αυτή του συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών Θ. Χούπη.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «στο διάστημα που πέρασε αντιμετωπίστηκαν κρίσιμες εκκρεμότητες», προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο η χώρα βρίσκεται «σε σημείο καθοριστικό για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται». Αναφερόμενος στη βασική λογική της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο για «ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας του Ελληνα» και για οικονομία που θα βασίζεται «στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα», τονίζοντας συγκεκριμένα «σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Παράλληλα, τόνισε ότι «μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις εταιρίες έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες», ενώ «δημιουργούμε μια ομπρέλα ανταγωνιστικότητας» για τη λειτουργία της οικονομίας.


Eurokinissi

Ο Κώστας Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «εξαπέλυσε μια στείρα επίθεση προς την κυβέρνηση», με την πρόθεσή του για πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «επέλεξε να κρυφτεί αντί να συνεισφέρει με θέσεις». Αιτιολογώντας την επιλογή της συζήτησης για ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η τακτική του ΠΑΣΟΚ είχε σαν στόχο την κυβέρνηση και την πολιτική της, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «θέλει ένα κράτος απαρχαιωμένο» και «γερασμένο σύστημα εξουσίας». Πάντως, ο Κ.Καραμανλής έκανε έκκληση συναίνεσης, λέγοντας ότι «δεν παραγνωρίζουμε ότι στα χρόνια που πέρασαν έγινε έργο», σημειώνοντας όμως «η χώρα δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» κι έτσι «πρέπει όλοι να δώσουμε πειστικές απαντήσεις». Επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορίες εσωστρέφειας, λέγοντας πως «μετατρέπετε την εσωκομματική σας σύγχυση σε στείρα άρνηση» και μιλώντας για υπεράσπιση κλειστών μειοψηφιών. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν με την πιο πλατιά συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Με πνεύμα συνεννόησης, αλλά και με βούληση αποτελέσματος».

Ο πρωθυπουργός «αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει τη δεδομένη εμπιστοσύνη των βουλευτών του», σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας όμως ότι «θα παραμένει κυβέρνηση υπό ανασχηματισμό» και ότι «ο πρωθυπουργός χρεώνεται προσωπικά τη Λουκέρνη, την απογραφή, το φιάσκο του βασικού μετόχου». Παράλληλα, άσκησε κριτική στην 15μηνη κυβερνητική πορεία, μιλώντας για «κοινωνική αναταραχή», «προϋπολογισμό μαϊμού», «φαυλότητα και αυταρχισμό» και «άλωση του κράτους από τον κ.Παυλόπουλο και τον συνεργάτη του κ. Χούπη». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι «υπόλογη», αφού δεν υλοποίησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ έκανε λόγο για «μια βαθύτατα ταξική πολιτική», ενάντια στα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, καθώς και για «απουσία επενδύσεων». Ιδιαίτερα για το δημόσιο τομέα, ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι «απορυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις» και «φοβόσαστε τους εργαζόμενους. Αντί να δουλέψετε μαζί τους δημιουργείτε ρήγματα ανάμεσά σας». Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του κατηγόρησε τη ΝΔ για «βαθιά ταξική πολιτική». Παράλληλα, σημείωσε ότι «στο στενό δημόσιο τομέα η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά», ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα «δεν υπάρχει μονιμότητα, υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Να συνεργαστείτε με το συνδικαλιστικό κίνημα για όποιες αλλαγές θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις». Επίσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για κομματισμό στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, αναφερόμενος στην εισαγωγή της συνέντευξης στις προσλήψεις στον ΑΣΕΠ και μιλώντας «για στενά κομματικά βιλαέτια». Οσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο Γ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστησε τη χώρα ως «ύποπτη για αντι-ευρωπαϊκές θέσεις», μιλώντας για αδράνεια στις διαπραγματεύσεις και στις διεργασίες που συντελούνται στο διεθνή χώρο.

«Στρατηγικό σχεδιασμό» και «δημοκρατικό προγραμματισμό» ζήτησε, στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος πάντως εστίασε ιδιαίτερα την παρέμβασή του στο θέμα της ΕΕ μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ προχώρησε και σε ερμηνεία, λέγοντας ότι «τα μηνύματα είναι για έναν άλλο δρόμο με ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό, με ισχυρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ειδικά στα θέματα της ανεργίας και των κοινοτικών δικαιωμάτων για μια Ευρώπη δημοκρατική αυτόνομη από τις ΗΠΑ». Παράλληλα σαν να είναι ...άγνωστη η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ΕΕ και τη συνθήκη του ευρωσυντάγματος απευθύνθηκε στον Γ. Παπανδρέου θέτοντας το ερώτημα - και καλώντας τον ταυτόχρονα - αναφορικά με το ευρωσύνταγμα «θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε μια εναλλακτική λύση;» και «ποια είναι η δικιά σας θέση σε αυτό το θέμα;». Δεν παρέλειψε δε να καλέσει σε μέτωπο για αυτή την εναλλακτική λύση διάφορες δυνάμεις όπως οικολόγους, αριστερούς κλπ. Βεβαίως δεν έκανε κάποια πρόσκληση και σε κομμουνιστές, όπως έχει κάνει - υποκριτικά βέβαια - πάμπολλες φορές, παρότι γνωρίζει πως δεν υπάρχει έδαφος για κάτι τέτοιο, για να τους κατηγορεί μετά πως δε θέλουν την ενότητα. Το «ξέχασε» ή έχουμε κάποια αλλαγή στάσης, σε μια προσπάθεια να δείξει χαραχτήρα σε κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται δεξιότερα του ΣΥΝ, μπροστά και στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλάτη στις αντιλαϊκές πολιτικές (2008-06-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-05-21 00:00:00.0)
Τώρα θυμήθηκε εργαζόμενους, αγρότες και ανάπτυξη (2004-12-23 00:00:00.0)
«Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε...» (2002-06-14 00:00:00.0)
"Πρωθυπουργός στη σκιά του Α. Παπανδρέου"! (1996-01-18 00:00:00.0)
Κλίμα ανοιχτής σύγκρουσης (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ