Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Νέες αποκαλύψεις για βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Ο γνωστός ως Κρατούμενος 063 στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα ήταν αρκετά σκληρός για να "σπάσει". Ανυπάκουος εξαρχής, είπε στους ανθρώπους που τον συνέλαβαν ότι είχε πάει στο Αφγανιστάν ακολουθώντας το πάθος του για κυνήγι με γεράκια. Ωστόσο, ο νεαρός Σαουδάραβας φυλακισμένος δεν ήταν ένας τυχαίος κρατούμενος. Ηταν ο Μοχάμεντ αλ-Καχτανί, οπαδός του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο άνθρωπος που θεωρείται από πολλούς ο "20ός αεροπειρατής". Προσπάθησε να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο του 2001 για να πάρει μέρος, όπως πιστεύεται, στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη».

Με την εισαγωγή αυτή το περιοδικό «Time» ξετυλίγει από μία άλλη σκοπιά το νήμα των αποκαλύψεων για τις «σκληρές» ανακριτικές μεθόδους που εφαρμόζονται κατά των κρατουμένων στο Γκουαντανάμο.

Σε 84σέλιδο σημειωματάριο - ημερολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου δημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό, περιγράφονται οι 50 ημέρες ανάκρισης του Αλ-Καχτανί. Την περίοδο της ανάκρισής του, από το Νοέμβρη του 2002 έως τις αρχές Γενάρη 2003, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε εγκρίνει σκληρότερες ανακριτικές τεχνικές για ορισμένους κρατουμένους.

Ο Σαουδάραβας υποβαλλόταν σε πολύ μακρές ανακρίσεις. Οταν πήγαινε να κοιμηθεί, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί του έριχναν νερό στο κεφάλι ή τον υποχρέωναν να στέκεται όρθιος όταν άκουγε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο. Του ξύρισαν το κεφάλι και τα γένια. Αργότερα τον γύμνωσαν. «Του λένε να γαβγίσει σαν σκυλί και να γρυλίζει όταν του δείχνουν φωτογραφίες τρομοκρατών» αναφέρεται στο ημερολόγιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Time». «Του κρεμούν γύρω από το λαιμό φωτογραφίες γυναικών που φορούν λίγα ρούχα». Στο τέλος ο Αλ-Καχτανί, τους λέει «πως θέλει να αυτοκτονήσει και τους ζητάει ένα στυλό για να γράψει τη διαθήκη του».

Οι αποκαλύψεις αυτές του περιοδικού «Time» έρχονται σε μία στιγμή που η πολεμική για το κλείσιμο του Γκουαντανάμο έχει ανάψει και ο Τζορτζ Ου. Μπους δήλωσε πως εξετάζει «όλες τις εναλλακτικές επιλογές» σχετικά με το Γκουαντανάμο. Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει. Επίσης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν σχέδια για διακοπή της λειτουργίας του στρατοπέδου κράτησης στη βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Φοξ».

Τέλος, μιλώντας στο CNN, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ ζήτησε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντανάμο. Παράλληλα, επιτροπή της Γερουσίας αναμένεται να πραγματοποιήσει ακρόαση σχετικά με το ζήτημα την Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ