Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αίσιο τέλος» για τους TOR M1

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το «αίσιο τέλος» που είχαν οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους TOR M1. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση για την οποία είχε συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Η αρχική σύμβαση που είχε υπογραφεί το Φλεβάρη του 1999 και αφορούσε την αγορά 21 αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων TOR M1. Ακολούθησαν δύο επιπλέον αγορές 6 συστημάτων (για την Κύπρο) και 4 συστημάτων (για την Πολεμική Αεροπορία). Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις οι παραδόσεις των 31 συνολικά συστημάτων TOR M1 εξελίχθηκαν ομαλά, όχι όμως και η υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και ειδικά η μη υλοποίηση της διασύνδεσης του οπλικού συστήματος TOR M1 με το Ενοποιημένο Σύστημα Αεράμυνας της Ελλάδας (ΣΑΕ), όπως και η διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων TOR M1 και S-300 PMU.

Οι συνομιλίες κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα τον Απρίλη του 2005, όταν μεταξύ ΥΠΕΘΑ και της εταιρίας ROSOBORONEXPORT υπεγράφη «Πρωτόκολλο Συμφωνίας» με το οποίο η ρωσική πλευρά δέχτηκε την καταβολή τραπεζικών εγγυητικών επιστολών. Μετά από τη συμφωνία αυτή έλαβαν χώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών από 17 έως και 27 Μάη 2005 για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων, τόσο της κυρίας σύμβασης όσο και της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε συμφωνία των δύο μερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ