Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αξιος «μεταρρυθμιστικός» σύμμαχος της κυβέρνησης

Δεν πρόκειται να στηρίξουμε συντεχνιακά αιτήματα, ξεκαθάρισε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις απεργίες, στην Ολομέλεια της ΚΟ του κόμματός του

Χαρακτήρισε τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές «απαραίτητες». Ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών. Εθεσε ως πρωταρχικό στόχο του ΠΑΣΟΚ την αξιοποίηση του «ανταγωνισμού» και του ιδιωτικού τομέα. Ο Γ. Παπανδρέου, με τη χτεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ταυτίστηκε πλήρως με το σύνολο των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στη συνέχεια την κατηγόρησε ότι δεν κάνει «μεταρρύθμιση», αλλά «απορύθμιση», ακολουθεί μια «εισπρακτική πολιτική», για «να κλείσει τρύπες».

Αναδιαρθρώσεις με σοσιαλιστική φιλοσοφία...

Αξιοποιώντας δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τις μεταρρυθμίσεις «πρέπει να τις προωθήσουμε, αλλά με τη δική μας πολιτική φιλοσοφία». Οι απαραίτητες αλλαγές, συνέχισε, πρέπει να γίνουν με τη «σοσιαλιστική πολιτική φιλοσοφία»(!!), πρέπει «να γίνουν με τον κόσμο, με το λαό, με τον πολίτη», αλλαγές με «συγκεκριμένη κοινωνική συμφωνία, με διάλογο και με συναίνεση»... Οι κυβερνήσεις Σημίτη με τη βοήθεια των ξεπουλημένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος είχαν καταφέρει να περάσουν πλήθος αντιλαϊκών μέτρων και νόμων, με την κάλυψη του «κοινωνικού διαλόγου» και αυτό το «όπλο» ο Γ. Παπανδρέου το προβάλλει με κάθε ευκαιρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας στην ΚΟ και αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό των τραπεζών, τόνισε ότι αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία «θα συνέχιζε το διάλογο για να πάνε όλα τα ειδικά ταμεία στο ΙΚΑ» και θα το πετύχαινε με «συναίνεση», όπως είπε, όταν το συνδικαλιστικό κίνημα «συνομολόγησε» και αποδέχτηκε τη μείωση του υπολογισμού της σύνταξης από το «80% στο 70%»...

Με στόχο να διασπάσει τους εργαζόμενους και κυρίως να αναγάγει το συνδικαλιστικό κίνημα σε βασικό μοχλό πίεσης, για την προώθηση των αντεργατικών αλλαγών, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «πρόκληση του ΠΑΣΟΚ και των σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη, είναι να μετατραπεί το συνδικαλιστικό κίνημα από στενότερα συντεχνιακό σε ευρύτερη δύναμη κοινωνικής μεταρρύθμισης». Πρέπει να δημιουργήσουμε είπε «μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, μεταρρυθμιστική». Εξάλλου ο ίδιος αναφερόμενος στις απεργίες τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει συντεχνιακά αιτήματα»...

Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να στηρίξει και τη σκέψη της κυβέρνησης να πουλήσει σε τράπεζες ακίνητα όπου στεγάζονται ήδη δημόσιες υπηρεσίες και μετά να πληρώνουν ενοίκια για να παραμείνουν στις θέσεις, τονίζοντας ότι «υπήρχαν κάποιες σκέψεις και επί δικής μας κυβέρνησης».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις διαχειριστικές της ικανότητες, εκφράζοντας το φόβο ότι «η κυβέρνηση θα είναι απούσα από τη διαπραγμάτευση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό». Μάλιστα επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι απλά θα συμπληρώνει την «οικογενειακή φωτογραφία των 25».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχτηκαν υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών και στήριξαν την πολιτική του κόμματός τους, επιχείρησαν να μεταφέρουν όλο το βάρος για τη διατύπωση των νεοφιλελεύθερων απόψεων στον Μ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς φυσικά να τον κατονομάσουν, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι τα πολιτικά στελέχη δεν πρέπει να μετατρέπονται σε πολιτικούς ρεπόρτερ ή πολιτικούς σχολιαστές. Είναι άλλο πράγμα, ανέφερε, να γίνεται ο πολιτικός αντικείμενο κατανάλωσης για τις ανάγκες των ΜΜΕ και άλλο «να παράγει θέσεις τις οποίες θα προβάλλει από τα μέσα ενημέρωσης». Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δείχνει εμπιστοσύνη σ' όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ» και ότι «ο καθένας θα κριθεί από το έργο του και όχι από την προκατάληψη».

Απάντηση Ρουσόπουλου

Η αντιπολίτευση «παρακολουθεί αμήχανη» την κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου.

Συνεχίζοντας την ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «όπως κατεδείχθη και από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, από τη μία πλευρά υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία με αίσθηση ευθύνης κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, προχωρά με αποφασιστικότητα στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και αξιώνουν οι πολίτες, παράγει έργο. Και από την άλλη υπάρχει μία αντιπολίτευση, που αμήχανη παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Αναγνωρίζοντας και ο ίδιος την πολύτιμη στήριξη που παρέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, πρόσθεσε ότι «η αντιπολίτευση δέχεται στα λόγια ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές». Βέβαια, συντηρώντας τη δήθεν αντιπαράθεση, σημείωσε ότι «στην πράξη τις αρνείται και επιλέγει τη συντήρηση, το χθες, γυρίζοντας την πλάτη στο αύριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ