Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Μεγαλώνει το χάσμα με τους λαούς
  • Με την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών» επιχειρούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα και τις αντιθέσεις τους
  • Αναβάλλεται, μάλλον, η απόφαση για τη διαδικασία επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος», προκειμένου να διευκολυνθεί ο συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό
  • Αγεφύρωτες ακόμα οι αντιθέσεις και παζάρια μέχρι την ύστατη ώρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Με την κατακραυγή των λαών να τους συνοδεύει και το βροντερό «ΟΧΙ» στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους να ηχεί έντονα στα αυτιά τους, συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των «25» της ΕΕ.

Μπορεί στο προσκήνιο να βρίσκεται η διαμάχη για τη μοιρασιά της πίτας του προϋπολογισμού 2007-2013 και οι εναγώνιες προσπάθειες για τη «διάσωση» του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», αλλά την ίδια στιγμή προβάλλει διαρκώς πιο έντονα το χάσμα που χωρίζει τις «Βρυξέλλες» και το ευρωοικοδόμημα των πολυεθνικών από τις ανάγκες και τις αγωνίες των λαών.

Οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών προσέρχονται στη σύνοδο με οξυμένες τις μεταξύ τους ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για ένα συμβιβασμό, προκειμένου να μην παραλύσει και διαλυθεί το ευρωοικοδόμημα.

Οι πιέσεις για ένα συμβιβασμό ήταν έντονες την παραμονή της συνόδου, ενώ ταυτόχρονα κορυφώνονταν τα παιχνίδια διαπραγματευτικής τακτικής, με στόχο κάθε πλευρά να ενισχύσει τη θέση της. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενώνει τους «25» είναι η επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Λισαβόνας. Αυτό ακριβώς αναμένεται να αποτελέσει το «σωσίβιο» στην κρίση. Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχουν τα παζάρια για τον προϋπολογισμό και οι άθλιες μεθοδεύσεις για την «παράκαμψη» και κατάπνιξη του «ΟΧΙ» των λαών στο «ευρωσύνταγμα», επιδιώκεται να ανανεωθεί η δέσμευση των «25» ότι θα συνεχίσουν με πιο έντονους ρυθμούς την υλοποίηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών της Λισαβόνας, με έμφαση στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του «ευρωπαϊστή» Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο ότι «διέξοδος από τη σημερινή κρίση θα υπάρξει με την αποφασιστική δέσμευση για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, που είναι και ο μοναδικός δρόμος για να απολαύσουμε την ανάπτυξη» (!).

Αναβάλλονται οι αποφάσεις για «ευρωσύνταγμα»;

Ακριβώς για να μη βυθιστεί η ΕΕ σε μια πολιτική κρίση σε περίπτωση ναυαγίου της συνόδου, αναβάλλονται οι αποφάσεις για την τύχη του «ευρωσυντάγματος», ώστε να «φύγει από τη μέση» ένα αγκάθι που έχει διαιρέσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Την επιδίωξη αυτή υπηρέτησαν οι χτεσινές δηλώσεις του Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος».

Παράλληλα ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να σκεφτούν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δείξουν διάθεση για ένα συμβιβασμό.

Και ο πρόεδρος της Κομισιόν με τη σειρά του «έδειξε» τη διέξοδο προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης. «Στο μεταξύ», είπε, «πρέπει να στραφούμε στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση».

Μετά από αυτά, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να υπάρξει ένας συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό, πράγμα καθόλου εύκολο, καθώς πέρα από τους τσακωμούς για τους «πόρους», υπάρχει και το ζήτημα της διαμάχης για τις «ζώνες επιρροής» μέσα στην ΕΕ. Η κόντρα Σιράκ - Μπλερ συνδέεται περισσότερο με το τελευταίο, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί η «σύγκλιση» των δέκα νέων κρατών - μελών από τις «επιστροφές» της Βρετανίας, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να περικοπούν τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική, τα οποία «καρπώνεται» σε μεγάλο βαθμό η Γαλλία.

Ο πόλεμος προβλέπεται αδυσώπητος μέχρι την ύστατη στιγμή, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά: Τόσο το ναυάγιο όσο και ο συμβιβασμός. Αίσθηση από την άποψη αυτή προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έσπευσε να προδικάσει το ναυάγιο της συνόδου για τον προϋπολογισμό! «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δε θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προοπτικές σ' αυτή τη σύνοδο», είπε μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και προκαλώντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της «πρόβλεψης» αυτής την παραμονή της συνόδου.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μπλερ - Σιράκ στο Παρίσι, όπου ο πρώτος διαπίστωσε ωμά ότι υπάρχει «οξεία διαφωνία» μεταξύ των δύο κρατών στο ζήτημα του προϋπολογισμού. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτή ούτε καν τη συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας για «πάγωμα» των «επιστροφών» της Βρετανίας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, «επιστροφές» που ανέρχονται περίπου στα 5,3 δισ. ευρώ φέτος και προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ως έσχατο σημείο συμβιβασμού και προκειμένου να μην «απογοητεύσει» τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, που θεωρούνται ότι ανήκουν στο στρατόπεδο των «ατλαντιστών», ο Τ. Μπλερ επιχειρεί να συνδέσει τη μείωση των «επιστροφών» με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και των κονδυλίων που τη συνοδεύουν. Πάνω σ' αυτό τον «καμβά» θα παιχτεί σήμερα και αύριο το «μεγάλο παζάρι»...

Μοιρολατρική τακτική της κυβέρνησης

Από το παζάρι αυτό «λάμπει διά της απουσίας της» η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επιλέξει την τακτική της «επαιτείας» και του «καλού παιδιού», αποφεύγοντας να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Και αυτό όταν άλλες χώρες π.χ. Ιταλία έχουν απειλήσει με βέτο στην περίπτωση που μειωθούν τα κονδύλια που παίρνει από τον προϋπολογισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να παρακολουθεί τα παζάρια και να καταγράφει τις αυξομειώσεις των κονδυλίων ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται κάθε μέρα οι συσχετισμοί στην ΕΕ(!).

Η κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενη διαπραγματευτική τακτική συζητήθηκε χτες το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Π. Μολυβιάτη και Γ. Αλογοσκούφη. Ωστόσο, αυτό που προέκυψε ήταν η διαπίστωση από τον υπουργό Οικονομίας, ότι η κατάσταση είναι δύσκολη(!). Παράλληλα η κυβέρνηση έχει θέση τον πήχη στο χαμηλότερο σημείο, δηλαδή στα 12 δισ. ευρώ, θεωρώντας ήδη ως «επιτυχία» (!) ό,τι πάρουμε πάνω από το ποσό αυτό.

Σημειώνεται ότι με βάση την πρόταση της Κομισιόν που καθορίζει τις δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 στο 1,14% του ΑΕΠ (περίπου 1.000 δισ. ευρώ), στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 20-22 δισ. ευρώ.

Με βάση την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας (1,06% του ΑΕΠ ή 875 δισ. ευρώ) στη χώρα μας «επιμερίζονται» 17-18 δισ. ευρώ. Η χειρότερη πρόταση είναι αυτή των έξι κρατών - μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία) που έχουν «καθαρή συνεισφορά» στον προϋπολογισμό, που προτείνουν οι δαπάνες της ΕΕ για την επόμενη επταετία να φτάσουν στα 817 δισ. ευρώ., Αν επικρατήσει αυτή η πρόταση, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποχωρήσει από τη σύνοδο με 12 δισ. ευρώ για την επταετία 2007-2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ