Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογικός συνασπισμός ΚΟΔΗΣΟ - Δημοκρατική Αριστερά

«Δημοκρατική Αριστερά - ΚΟΔΗΣΟ». Σε αυτό το όνομα κατέληξαν την Τετάρτη οι επαφές ανάμεσα στο σχηματισμό Εκλογική Εναλλακτική για την Εργασία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG), που συσπειρώνει τη ριζοσπαστική Αριστερά, και το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού - PDS για τη συμμαχία τους στις επικείμενες γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη.

Το όνομα αυτό, όπως τόνισε το ηγετικό στέλεχος του WASG, Κλάους Ερνστ, θα χρησιμοποιείται σε εθνικό επίπεδο. Σε τοπικό επίπεδο, και ιδίως στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, όπου η δύναμη του PDS είναι σχεδόν μηδενική, η συμμαχία θα μπορεί να αποκαλείται απλώς «Δημοκρατική Αριστερά».

Το ιστορικό αυτής της συμφωνίας αναφέρει ότι περασμένο Σαββατοκύριακο είχε γίνει το μεγάλο βήμα, όταν η ηγεσία του WASG συνεδρίασε στο Κάσελ και ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση κοινής εκλογικής καθόδου με το ΚΟΔΗΣΟ. Εντούτοις, είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε να συνεχίσει το διάλογο τόσο για το κοινό εκλογικό πρόγραμμα όσο και για το όνομα.

Πάντως, η τελική απόφαση, όπως ανακοινώθηκε, δεν ανήκει στις ηγεσίες, αλλά θα ληφθεί μεταξύ 15 και 17 Ιούλη, αφού προηγηθούν προπαρασκευαστικές ψηφοφορίες και τα συνέδρια των δύο κομμάτων για την έγκριση.

Το ΚΟΔΗΣΟ έχει προτείνει επίσης να καταρτιστούν ανοιχτές λίστες στις οποίες θα περιληφθούν και υποψήφιοι του WASG. Επικεφαλής, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πρόκειται να είναι ο Γκέοργκ Γκίζι εκ μέρους του ΚΟΔΗΣΟ και ο Οσκαρ Λαφοντέν από το WASG. Οσο για τη συζήτηση για τη συγχώνευση, θα διεξαχθεί στην επόμενη διετία. Η μόνη από την ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ που ψήφισε κατά της συγχώνευσης είναι η εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας.

Μία από τις κύριες σκέψεις για τη συγκρότηση του συνασπισμού είναι η προσδοκώμενη εκλογική επιτυχία με ποσοστό 8% και άνω των έγκυρων ψήφων και η είσοδος στη νέα Μπούντεσταγκ ως τρίτη δύναμη.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι σε ποια προγραμματικά σημεία θα ή ήδη έχει γίνει συμβιβασμός των δύο εταίρων, «επειδή εκτός από τις κοινές ή παρόμοιες αντιλήψεις υπάρχουν διαφορές και σε θέματα, όπως η άρνηση συμμετοχής του WASG σε κυβερνήσεις κρατιδίων». Σ' αυτό φαίνεται οφείλεται και η πρόσφατη δήλωση του Στέφαν Λίμπιχ, προέδρου της οργάνωσης του ΚΟΔΗΣΟ στο Βερολίνο, που ως γνωστό μετέχει στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου, ότι «δε διαπραγματευόμαστε σε αυτό με το WASG».

Δηλώσεις Λαφοντέν

Από την άλλη πλευρά, η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (11/12 Ιούνη) πρωτοσέλιδα φιλοξενούσε τις τηλεοπτικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Σρέντερ, Οσκαρ Λαφοντέν, σχετικά με τη συμφωνία: «Στα 15 χρόνια από την πτώση του "Τείχους του Βερολίνου" το ΚΟΔΗΣΟ άλλαξες πολύ» και ότι στην παλιά Δυτική Γερμανία, πολλοί ναζιστές ήταν μέλη κομμάτων, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έγιναν πρωθυπουργοί ή πρόεδροι της Δημοκρατίας. Στα δύο κόμματα, είπε, υπάρχει «μεγάλη συμφωνία στα προγράμματα και ότι στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Μπούντεσταγκ -να αντιπροσωπεύονται μόνο τα κόμματα του "Χαρτζ 4" και της "Ατζέντας 2010" - χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική δύναμη που να εκπροσωπεί τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους».

Παράλληλα, ο Λόταρ Λιπίσκι, πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, εξηγεί σε κύριο άρθρο στην ίδια εφημερίδα:

1) Τονίζει τον «κίνδυνο» να επικρατήσει στις εκλογές η «Χριστιανοδημοκρατική Ενωση» με υποψήφια καγκελάριο την Αγκελα Μέρκελ.

2) Για τη λειτουργία ρυθμισμένων αγορών είναι πεπεισμένη ακόμη και η Αριστερά μετά από ενδελεχείς σκέψεις. Επιπλέον, το ΚΟΔΗΣΟ «έχει θεραπευτεί από τις κρατικοσοσιαλιστικές ιδέες του και από τα αντιδημοκρατικά σενάρια του μέλλοντος».

3) «Πρόκειται για το μέλλον μίας δυναμικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας μέσα στο προτσές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».

4) Με τους εταίρους μας στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «μία άλλη Ευρώπη είναι δυνατή - και αναγκαία μία εναλλαγή στην αποτυχούσα νεοφιλελεύθερη πολιτική».

5) Πρόκειται για «ειρήνη, περισσότερη δημοκρατία και είναι ένα κοινωνικό μονοπάτι ανάπτυξης για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Ομολογίες και υποσχέσεις

Μέσα στον προεκλογικό κυκεώνα είναι αξιοπρόσεκτο και πρέπει να σημειωθεί αυτό που προέρχεται από την κυβερνητική πλευρά. Δύο Σοσιαλδημοκράτες υπουργοί, ο υπουργός Οικονομικών Αϊχελ και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κλέμεντ, ομολογούν σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα «Ζιντ-Ντόιτσε Τσάιτουνγκ», αυτό που είναι αλήθεια και σκοπίμως το αποσιωπούσαν: ότι τα ημερομίσθια στη Γερμανία είναι χαμηλά και πρέπει να αυξηθούν αφού άλλωστε «η γερμανική οικονομία είναι ανταγωνιστική λόγω και της μετριοπαθούς πολιτικής των ταριφών».

Είναι μία καθυστερημένη ομολογία, αλλά γίνεται ακριβώς τώρα για αλίευση ψήφων στις προσεχείς εκλογές. Πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλοβιομηχάνων, Μάρτιν Κανεσίγκερ, έφερε αμέσως αντιρρήσεις γιατί, όπως ισχυρίστηκε, οι βελτιώσεις των ημερομισθίων «παράγουν περισσότερη ανεργία».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμήθηκαν Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ (2006-01-17 00:00:00.0)
Σε πορεία συγχώνευσης (2005-12-17 00:00:00.0)
Σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση (2005-10-18 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η συγχώνευση με το ΒΑΣΓΚ (2005-08-23 00:00:00.0)
Μετονομασία του ΚΟΔΗΣΟ σε Αριστερό Κόμμα (2005-07-19 00:00:00.0)
«Νόιες Ντόιτσλαντ»: Χαλάζι διαμαρτυριών στο ΚΟΔΗΣΟ (2001-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ