Κυριακή 19 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου συνεχίστηκε και αυτή τη βδομάδα, παρά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια. Μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ η τιμή του Μπρεντ αυξήθηκε κατά 89 σεντς στο Λονδίνο, ενώ στη Νέα Υόρκη «σκαρφάλωσε» στα 56,50 δολάρια το βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς διατύπωναν την άποψη ότι το θέμα δε βρίσκεται στην αντλούμενη ποσότητα αργού πετρελαίου, αλλά στη δυνατότητα διύλισης του, η οποία εξαντλείται.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Για τέταρτο συναπτό μήνα αυξήθηκε, το Μάη, η ανεργία στη Βρετανία. Ειδικότερα, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 13.200 άτομα, υπερβαίνοντας αισθητά τις προβλέψεις για αύξηση μόνον κατά 5.000. Παράλληλα, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η αύξηση του Απρίλη, που έφθασε στα 10.800 άτομα. Ετσι η συνολική αύξηση του αριθμού των ανέργων το τρέχον έτος έχει φθάσει στα 41.500 άτομα.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ Αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων παρουσιάστηκε το Μάη στην Ιαπωνία σε σχέση με ένα μήνα πριν. Ειδικότερα, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε το Μάη κατά 1,5% από τον Απρίλη, σε μηνιαία βάση, με τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο να ανέρχονται σε 614. Το συνολικό χρέος των εταιριών που κήρυξαν πτώχευση έφθασε τα 584,43 δισ. γιεν, σημειώνοντας μια κατά 73% άνοδο σε σχέση με τον Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ