Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αγριες μάχες με 60 νεκρούς

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΤΑΜΠΑ.--

«Περίπου 60 υπόπτους ως αντάρτες» σκότωσαν χτες αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις, σε μάχες που διήρκεσαν 11 ώρες στην περιοχή Ντεϊτσοπάλ στην επαρχία Ζάμπουλ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο αμερικανικός στρατός έκανε λόγο για 40 νεκρούς σε ανακοινωθέν του, ενώ Αφγανός αστυνομικός αξιωματούχος «προσαύξησε» τον αριθμό αναφέροντας ότι από το πεδίο ανασύρθηκαν 60 σοροί μαχητών. Οπως μεταδίδει το BBC, οι νεκροί στο Νότιο και Ανατολικό Αφγανιστάν από τις μάχες των τελευταίων μηνών ξεπερνούν τους 400. Από πλευράς κατοχικών στρατευμάτων, επισήμως τουλάχιστον, έγινε λόγος για 5 Αμερικανούς τραυματίες.

Η κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Καρζάι επιρρίπτει μέρος της ευθύνης για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο νότιο τμήμα της χώρας, τρεις μήνες πριν τις «εκλογές» για την ανάδειξη Κοινοβουλίου, στο Ισλαμαμπάντ: Εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρουν ανταποκριτές, αφήνεται να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν, ή εν πάση περιπτώσει δυνάμεις εντός των στρατιωτικοπολιτικών μηχανισμών, «στηρίζουν πολλούς» Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος του Χάμιντ Καρζάι δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι «ορισμένα ανώτατα μέλη των Ταλιμπάν... βρίσκονται στο Πακιστάν». Η σχετική γκρίνια είναι κάθε άλλο παρά καινούρια - στην πραγματικότητα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν αποτελούν μια γεωπολιτική ενότητα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Πτώση αμερικανικού κατασκοπευτικού

Η χτεσινή είδηση περί συντριβής ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τύπου U-2, που κόστισε τη ζωή του πιλότου του, σε χώρα της ΝΑ Ασίας, είναι άγνωστο αν σχετίζεται με τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στις οποίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της CENTCOM, «συνέβαλε». Είχε απογειωθεί από το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου σταθμεύουν πλέον τα διαβόητα κατασκοπευτικά που είδαν το αποκορύφωμα της δράσης τους στον ψυχρό πόλεμο. Η χώρα στην οποία κατέπεσε το αεροσκάφος - το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1955 και εκτελεί ρόλους παρακολούθησης στόχων και συλλογής πληροφοριών από πολύ μεγάλο ύψος - δεν αποκαλύπτεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ