Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ελληνική στρατιωτική εμπλοκή με σημαία ΝΑΤΟ

ΑΘΗΝΑ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ελληνική στρατιωτική εμπλοκή με τη σημαία του ΝΑΤΟ, στην κρίση στο Σουδάν, σηματοδοτεί η αποστολή δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 στο Νταρφούρ του Σουδάν, που ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Συγκεκριμένα, θα γίνουν δύο πτήσεις «επ' ωφελεία του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά υλικών και στρατιωτικού προσωπικού των χωρών της Αφρικανικής Ενωσης».

Η απόφαση πάρθηκε μετά από αίτημα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που υποβλήθηκε στις 15 Ιούνη προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η Αφρικανική Ενωση στις 17 Μάη 2005 υπέβαλε σχετικό αίτημα στο ΝΑΤΟ για παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας, στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής στο Νταρφούρ. Στη συνέχεια, «οι στρατιωτικές αρχές της Συμμαχίας, μετά από εντολή του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ (NAC), εξέδωσαν κείμενο όπου καταγράφονταν οι ενδεχόμενοι τομείς παροχής συνδρομής του ΝΑΤΟ στην εν λόγω επιχείρηση. Ως κυριότερος τομέας κατεγράφη αυτός των «Στρατηγικών Αερομεταφορών».

Το χρονικό διάστημα για τις αερομεταφορές είναι 1 Ιούλη - 30 Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι η παραπάνω διάθεση είναι επιπρόσθετη αυτής που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στην οποία η χώρα μας από πλευράς μεταφορικών, διέθεσε επίσης δύο εξόδους C-130.

Αβέβαιες οι συνομιλίες...

Με αποχώρηση απ' τις ειρηνευτικές συνομιλίες που επιχειρούνται στη Νιγηρία με τη μεσολάβηση της Αφρικανικής Ενωσης προειδοποίησαν χτες οι εκπρόσωποι μιας εκ των δύο ανταρτικών οργανώσεων (Σουδανικό Απελευθερωτικό Κίνημα, SLM) που δρουν στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Χαρτούμ για τις προχτεσινές επιθέσεις κατά θέσεων ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας και για σχέδιο νέας, ακόμη σφοδρότερης, «εκκαθαριστικής» επιχείρησης εκ μέρους του στρατού.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σουδανός υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την άρση των κατηγοριών περί διασποράς ψευδών ειδήσεων έναντι ενός Βρετανού και ενός Ολλανδού, αμφότεροι στελέχη των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», μετά τις διαβεβαιώσεις, όπως είπε, που πήρε απ' την οργάνωση πως αυτή θα «περιοριστεί στην ανθρωπιστική δράση και θα αντλεί τις πληροφορίες της από τις αρμόδιες αρχές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ