Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Επιλογή» χωρίς χρονοδιάγραμμα

Νέο στεγνό πρόγραμμα με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του Δήμου Αθηναίων

Το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του Κέντρου Απεξάρτησης και Θεραπευτικής Αγωγής του Δήμου Αθηναίων «Επιλογή» παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, οι υπουργοί Υγείας Ν. Κακλαμάνης και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. Χρ. Παναγόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλος.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει Συμβουλευτικό Σταθμό, Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης, Θεραπευτική Κοινότητα, Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης και Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας και έγινε μετά από πρόταση του ΚΕΘΕΑ προς το Δήμο Αθηναίων. Η ΕΡΤ ΑΕ παραχώρησε για 50 χρόνια ένα οικόπεδο στην Αυλίδα για τη μονάδα απεξάρτησης και ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε τη μελέτη και την κατασκευή του έργου. Το ΚΕΘΕΑ έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη του κλινικού σχεδιασμού και των σχετικών μελετών που θα υποβάλει στο υπουργείο Υγείας, καθώς και της στελέχωσης και λειτουργίας του προγράμματος μετά την αποπεράτωση των έργων του Δήμου Αθηναίων και των σχετικών εγκρίσεων του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, όμως, σαφή απάντηση για την ημερομηνία αποπεράτωσης καθώς και την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του Κέντρου δε δόθηκαν ούτε απ' την Ντ. Μπακογιάννη, ούτε απ' τον Ν. Κακλαμάνη, όπως επίσης δε δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου. Η μεν Ντ. Μπακογιάννη μίλησε για τη συγκέντρωση 458.000 ευρώ «από το γκαλά του 2003», ενώ ο Ν. Κακλαμάνης είπε για «κάποια αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ» και όχι για πλήρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της μονάδας.

Αν και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγνώρισαν σε βασικές γραμμές τις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος, όπως και την με «σχεδόν μαθηματική ακρίβεια» υποτροπή σε περίπτωση που κάποιος απεξαρτημένος δεν επανενταχθεί κοινωνικά, εντούτοις δεν υπήρξαν ουσιαστικά μέτρα για την επανένταξη πλην των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τους ανέργους που χρησιμοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.

Στοιχεία και έρευνες

Απαντώντας στο ερώτημα για τον αριθμό των τοξικομανών, ο Ν. Παρασκευόπουλος είπε ότι «λέγεται κατά προσέγγιση πως υπάρχει ένας αριθμός ο οποίος θα πρέπει να κυμαίνεται από τους 18.000- 26.000 ανθρώπους ως τακτικούς χρήστες σκληρών ναρκωτικών σήμερα».

Σύμφωνα με έρευνα της «Κάπα-Research» σε 1.370 άτομα ηλικίας 15-29 ετών, που παρουσιάστηκε χτες, το 87,3% χαρακτηρίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών κοινωνικό, το 82,9% θεωρεί τη χρήση επικίνδυνη στην πράξη όσο λέγεται, το 74,4% τάσσεται κατά της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και 64,4% κατά του διαχωρισμού. Επίσης το 68% δήλωσε ότι ξέρει πού πρέπει να απευθυνθεί σε περίπτωση που αντιμετωπίζει πρόβλημα ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ