Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμπιτζάιντ: «Αμείωτη η ένταση της αντίστασης»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οσοι λένε ότι χάνουμε ή ότι τελικά θα χάσουμε τον πόλεμο, κάνουν λάθος», επέμεινε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ντόναλντ Ράμφσελντ, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί όσα υποστήριξε και ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ, ότι, δηλαδή, «η αντίσταση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση». Η εκτίμηση Αμπιτζάιντ απλώς επιβεβαιώθηκε, εντός λίγων ωρών, μέσα από ένα νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων και μαχών.

Αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, χτες, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας. Ο υπουργός δέχτηκε σφοδρή επίθεση, ακόμη και από ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Ενας από αυτούς, μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, είχε δημοσίως εκφράσει την άποψη ότι «οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χάσουν τον πόλεμο και η κυβέρνηση Μπους δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα».

Εντούτοις, ο Ράμφσελντ υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι δεν είναι ακριβώς ορθές οι εκτιμήσεις του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ, περί «τελευταίων στιγμών της εξέγερσης». Και αυτό γιατί ο στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ τόνισε μετά βεβαιότητας ότι «τουλάχιστον τους τελευταίους 6 μήνες, η ένταση της εξέγερσης στο Ιράκ κάθε άλλο παρά μειώνεται». Ολα αυτά διαδραματίζονταν, ενώ στην Ουάσιγκτον έφθασε ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Τζαφάρι, για επαφές με την αμερικανική ηγεσία.

Στο μεταξύ, εντός της κατεχόμενης χώρας, μπαράζ επιθέσεων έπληξαν τη Βαγδάτη. Νωρίς το πρωί, χτες, στη σιιτική συνοικία Καράντα, σημειώθηκαν 3 διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, με διαφορά λίγης ώρας και με στόχο ένα αστυνομικό τμήμα και ένα σιιτικό τέμενος. Σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι (εκ των οποίων οι 6 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν 50. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην, επίσης, σιιτική συνοικία Σούλα, πολλαπλή βομβιστική επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Στη δυτική συνοικία της Βαγδάτης, Τζαμία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξέσπασε σκληρή μάχη μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και ανταρτών, που κατέληξε στην ισοπέδωση από αεροπορικά πλήγματα αρκετών σπιτιών. Οι κατοχικές δυνάμεις δεν εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση, ενώ με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες μεταξύ των, αδιευκρίνιστου αριθμού, θυμάτων, εκτός από αντάρτες συμπεριλαμβάνονται και πολίτες.

Τέλος, στο Ραμάντι, στις μάχες που μαίνονται όλες τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ