Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διακορεατικές συμφωνίες συνεργασίας, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για συνομιλίες...

Οι δύο κορεατικές αντιπροσωπείες

Associated Press

Οι δύο κορεατικές αντιπροσωπείες
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες ΛΔ Κορέας και Νότιας Κορέας ολοκλήρωσαν χτες τις συναντήσεις τους στη Σεούλ. συμφωνώντας πως θα καταβάλουν «πρακτικά μέτρα» για την ειρηνική, διπλωματική επίλυση της κρίσης σε σχέση με το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα και την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου. Οι δύο αντιπροσωπείες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να καθορίσουν μία ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών του Πεκίνου (όπως επιθυμεί και πιέζει η Ουάσιγκτον), αφού η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία έκρινε πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για κάτι τέτοιο.

Η τελευταία αφορμή που προκάλεσε εκνευρισμό στους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους ήταν η χτεσινή συνάντηση του Τζ. Ου. Μπους στο Λευκό Οίκο με τον Βορειοκορεάτη Κουάνγκ Τσολ Χουάν που αυτομόλησε προ ετών από τη ΛΔ Κορέας και που σήμερα εργάζεται σαν δημοσιογράφος και συγγραφέας στη Ν. Κορέα. Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, αναφερόμενο στη συνάντηση αυτή, αφού χαρακτήρισε τον Κουάνγκ Τσολ Χουάν «γνωστό ανθρώπινο σκουπίδι», ερμήνευσε τη συγκεκριμένη επαφή στο Λευκό Οίκο ως προσπάθεια Αμερικανών ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων να αποδυναμώσουν τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την επανάληψη των συνομιλιών του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό ζήτημα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για ημερομηνία...

Πάντως, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πίεζε τη ΛΔ Κορέας «να ορίσει ημερομηνία» για την επανάληψη των συνομιλιών του Πεκίνου «χωρίς προϋποθέσεις».

Επιπλέον, αργά προχτές βράδυ, η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, ανακοίνωσε πως θα αποστείλει στη ΛΔ Κορέας 50.000 τόνους βοήθειας σε τρόφιμα, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποβλέπει στην ενθάρρυνση των προσπαθειών για επανάληψη των συνομιλιών του Πεκίνου. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό το γεγονός πως, αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραπάνω είδησης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, που έχει οριστεί επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας διαπραγματευτών με τη ΛΔ Κορέας, έσπευσε (με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Σεούλ) να εκφράσει «την πάρα πολύ μεγάλη προθυμία του να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ιλ».

Ενταση διμερούς συνεργασίας

Πάντως, οι υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες ΛΔ Κορέας - Ν. Κορέας στη Σεούλ κάθε άλλο παρά «απέτυχαν» στις διμερείς επαφές τους (όπως τουλάχιστον μετέδιδαν δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα). Συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διμερείς επαφές τους τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας τους, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της οικονομίας... Μάλιστα, σε ανακοινωθέν της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας, γίνεται αναφορά στις «προκλήσεις» που παραμένουν για τους δύο λαούς της Κορεατικής Χερσονήσου, οι οποίες τροφοδοτούνται, όπως σημειώνεται, από διάφορους «εξωγενείς παράγοντες», που προσπαθούν να εμποδίσουν την ένωση των δυνάμεων βορρά και νότου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ