Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χιλιάδες απολύσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεχίζεται ο ορυμαγδός των απολύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες που δε δείχνουν σημάδια ότι μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από την οικονομική δίνη, παρά το γεγονός ότι ολοένα το δολάριο ενισχύεται στις διεθνείς χρηματαγορές.

Κατ' αρχήν, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Winn-Dixie Stores Inc.», που ιδρύθηκε το 1925 και η οποία «αναδιοργανώνεται ευρισκόμενη υπό καθεστώς χρεοκοπίας» - κατέθεσε την αίτηση χρεοκοπίας τον περασμένο Φλεβάρη - ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 22.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν στο περίπου 10% της εργατικής της δύναμης από το οποίο «απαλλάχτηκε» το 2004.

Η ανακοίνωση των μαζικών απολύσεων ή του 28% της εργατικής της δύναμης της «Winn-Dixie's» είναι ο μεγαλύτερος αριθμός περικοπών που ανακοινώθηκε από τις αρχές του μήνα, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» ανακοίνωσε την περικοπή 25.00 θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2008.

Η επιχείρηση σχεδιάζει να πωλήσει ή να κλείσει 326 καταστήματά της, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ συνολικά διαθέτει 901 καταστήματα σε εννέα πολιτείες, καθώς και 12 καταστήματα στις Μπαχάμες. Επίσης, θα κλείσει 10 κέντρα διανομής και θα πωλήσει πολλά κέντρα επεξεργασίας τροφίμων και συσκευασίας.

Η είδηση των απολύσεων από την εταιρία λιανικής προστίθεται στην ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford», του Νο2 των ΗΠΑ, για 1.700 απολύσεις, κυρίως μεταξύ των «λευκών κολάρων» δηλαδή των εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες, επιπροσθέτως των 1.000 ανώτατων διοικητικών στελεχών στους οποίους ανακοίνωσε την απόλυσή τους μόλις τον περασμένο Απρίλη.

Επίσης η εταιρία ταχυμεταφορών «United Parcel Service» ανακοίνωσε το κλείσιμο των γραφείων της στη Βόρεια Καλιφόρνια και τη σταδιακή απόλυση, αρχής γενομένης τον Αύγουστο, των 242 υπαλλήλων της. Μερικές ημέρες νωρίτερα η εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών «Solectron Corp.» ανακοίνωσε την απόλυση 244 υπαλλήλων της μέχρι τον Αύγουστο. Η χρηματοοικονομική εταιρία «Wachovia Corp.» ανακοίνωσε ότι μεταθέτει τη στήριξη του «τεχνολογικού της τομέα» σε εταιρίες στην Ινδία και έτσι περικόπτει κατά 3.000 τις θέσεις εργασίας. Τέλος 445 απολύσεις ανακοίνωσε η εταιρία μεταφοράς και παροχής ενέργειας «NiSource Inc.», 80 απολύει η εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών «Monolith Productions» και 45, για αυτή την εβδομάδα μόνο, η «Banner Health», ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της πολιτείας της Αριζόνα στον τομέα υγείας. Οι περικοπές αυτές θα επηρεάσουν 8 νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ