Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους - Τζαφάρι: Κανένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι κατοχικές δυνάμεις, τελικά, «θα νικήσουν τον βίαιο εχθρό που δε διστάζει να σκοτώνει αθώους Ιρακινούς, αντιδρώντας στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στο Ιράκ». Αυτό υποστήριξε με σθένος ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά από την πρώτη του συνάντηση με τον Ιρακινό «πρωθυπουργό» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι στο Λευκό Οίκο.

Ο Τζορτζ Μπους εκτίμησε ότι «το Ιράκ βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του», εξήρε «τα εξαιρετικά επιτεύγματα σε επίπεδο δημοκρατίας» και κατέληξε ότι η «πρόοδος δε θα είναι εύκολη, αλλά τελικά θα επικρατήσει». Κατέστησε επίσης σαφές, απαντώντας ουσιαστικά και σε σχετικό αίτημα που έχουν θέσει αρκετοί πολιτικοί εντός ΗΠΑ, ότι δεν «πρόκειται να υπάρξει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, που θα μείνουν μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας».

Υποστήριξη, σε αυτό το σημείο, βρήκε και από τον Τζαφάρι, ο οποίος τάχθηκε κατά της ύπαρξης χρονοδιαγράμματος, εκτιμώντας ότι «θα λειτουργούσε ως σημάδι αδυναμίας απέναντι στους αντάρτες». Ο Τζαφάρι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι στο τέλος θα «ηττηθούν οι τρομοκράτες» και τόνισε ότι «γίνεται σταθερή πρόοδος και ότι οι Ιρακινοί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη δημοκρατία». Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό «για όλα όσα προσφέρει στους Ιρακινούς, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στα χρήματα».

Νέες επιθέσεις, ενώ κατά τον Τσένεϊ «σβήνει η αντίσταση»

Ο Τζαφάρι, επίσης, επισκέφθηκε τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν επιστρέψει από την κατεχόμενη χώρα και αξιοποίησε την ευκαιρία για να απευθύνει έκκληση και «σε άλλες χώρες», που αρχικώς δεν έστειλαν στρατεύματα στο Ιράκ, «να το πράξουν για να βοηθήσουν τους Ιρακινούς». Ο Τζαφάρι συναντήθηκε και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ, με την άποψη του οποίου ότι «η αντίσταση βρίσκεται στον επιθανάτιο ρόγχο της» συμφώνησε. Προφανώς, όμως, δε φαίνεται να συμφωνούν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά και ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης, γι' αυτό και ο Πρόεδρος Μπους θα προχωρήσει σε σχετικό διάγγελμα, την Τρίτη.

Η αισιοδοξία των Μπους και Τζαφάρι, πάντως, σκιάστηκε, χτες, από την είδηση ότι τουλάχιστον 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 4 αγνοούνται (και πιθανότατα είναι νεκροί) και 14 τραυματίστηκαν, από επίθεση αυτοκτονίας, αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αυξάνει ο αριθμός των Αμερικανών που θεωρεί ότι οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ είναι «δυσβάσταχτες», με αποτέλεσμα να αναθεωρούν πρότερες θέσεις τους και να εκτιμούν, πλέον, ότι η εισβολή «ίσως ήταν λάθος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ