Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα κλιμάκωση της έντασης

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Παλαιστίνιοι μαχητές άνοιξαν πυρ κατά νεαρών Ισραηλινών που έκαναν οτοστόπ, κοντά στον εποικισμό Μπέιτ Χαγκάτ, νοτίως της Χεβρώνα, νωρίς χτες το πρωί. Από την επίθεση, για την οποία δεν είχε γίνει μέχρι χτες βράδυ καμία ανάληψη ευθύνης, σκοτώθηκε ένας έφηβος Ισραηλινός και τραυματίστηκαν άλλοι 2, ο ένας σοβαρά. Ελαφρότερα τραυματίστηκαν και οι δύο επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που είχε σταματήσει για να τους πάρει.

Το γεγονός προκάλεσε, αμέσως, την αντίδραση της ισραηλινής πλευράς που για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν μπορεί «να ελέγξει τους τρομοκράτες», γι' αυτό ο ισραηλινός στρατός θα «ξαναχρησιμοποιήσει την τακτική των δολοφονιών ακριβείας εφόσον κριθεί απαραίτητο». Από την άλλη, η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» πραγματοποίησε χτες μαζική διαδήλωση στην πόλη της Γάζας διαμαρτυρόμενη για τις επιχειρήσεις που εξαπέλυσε εναντίον των μελών της ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη και προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστούν, τότε «θα αποσυρθεί από την εκεχειρία».

Την ίδια ώρα, η ενδοπαλαιστινιακή ένταση φαίνεται να κορυφώνεται ακόμη περισσότερο. Στην πόλη της Τζενίν χτες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί συγκρούστηκαν για αρκετή ώρα και αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους μετά τη δολοφονία από τους τελευταίους ενός αξιωματικού της αστυνομίας την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συνελήφθησαν τουλάχιστον 10 ένοπλοι. Αρχικώς είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι μέλη της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ευθύνονται για τη δολοφονία του αστυνομικού. Εντούτοις, ο τοπικός ηγέτης της οργάνωσης, που είναι και ο γνωστότερος στη Δυτική Οχθη, Ζακαρία Ζουμπάιντι, προσφέρθηκε να βοηθήσει τους Παλαιστινίους αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ