Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ: Ηρθε και η σειρά της Πορτογαλίας να καθίσει στο «εδώλιο» της Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμά της. Σημειώνεται ότι το πορτογαλικό έλλειμμα το 2004 έφθασε στο 6,2%, δηλαδή διπλάσιο από το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας. Η κυβέρνηση της χώρας υπέβαλε πρόγραμμα για τον περιορισμό του ελλείμματος, όμως αυτό κρίθηκε ως ανεπαρκές, αφού δεν είναι αρκούντως περιοριστικό... Ετσι, η κυβέρνηση Σόκρατες καλείται να υποβάλει νέο πρόγραμμα με περισσότερες περικοπές δαπανών, αυστηρότερη λιτότητα στους μισθούς, μεγαλύτερη φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις...

ΙΤΑΛΙΚΗ ΥΦΕΣΗ: Πολύ δρόμο χρειάζεται ακόμη η ιταλική οικονομία για να ξεπεράσει την ύφεση. Αυτή η εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας στηρίζεται στα ευρήματα πρόσφατης έρευνας για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνη υποχώρησε στο 102,9, από 104,3 του Μάη, καθώς οι Ιταλοί εκφράζουν απαισιοδοξία για τα οικονομικά τους, όπως και για τα οικονομικά της χώρας.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας διαδέχονται η μια την άλλη. Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, IFO, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ο ρυθμός αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ αναμένεται να περιοριστεί φέτος στο 0,8%, από 1,6% το 2004. Οπως αποδεικνύεται, η οικονομία της Γερμανίας «κινείται» κυρίως από τις εξαγωγές, αφού η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης είναι σχεδόν μηδενική. Το απογοητευτικό είναι ότι οι εξαγωγές το 2005 θα αυξηθούν μόλις κατά 4,5%, έναντι του περσινού 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ